Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor mij als ik naar het Verenigd Koninkrijk reis voor een kort verblijf, zonder me daar te vestigen?

 
Tot 31 december 2020 (tenzij overgangsperiode wordt verlengd)

De huidige situatie wordt gehandhaafd. Volgens de Europese wetgeving beschikt u over een verblijfsrecht van maximaal 3 maanden, met als enige voorwaarde dat u in het bezit bent van een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Een paspoort is dus niet vereist en er is geen visumplicht.

 
Vanaf 1 januari 2021 (tenzij overgangsperiode wordt verlengd)

Uw toegang tot het Britse grondgebied zal afhangen van de inhoud van het toekomstig kader voor de betrekkingen tussen de EU en het VK dat de EU en het Verenigd Koninkrijk nog dienen overeen te komen op het vlak van visa-vrij verkeer. In dit stadium is het evenwel nog niet duidelijk hoe deze toekomstige regeling er zal uitzien. Wel heeft het Verenigd Koninkrijk reeds aangekondigd dat EU-burgers geen visum nodig zullen hebben voor een bezoek van maximum 6 maanden aan het Verenigd Koninkrijk. Let wel: dit geldt niet voor werken en studeren in het Verenigd Koninkrijk, waarvoor wel een visum zal moeten worden aangevraagd. Het Britse Home Office deed hierover een aankondiging. Het is mogelijk dat het VK van EU-burgers vanaf 1/01/2021 een geldig paspoort zal eisen om naar het VK te reizen.    

Personen die voor het einde van de overgangsperiode reeds rechtsgeldig verblijven in het Verenigd Koninkrijk, kunnen het land in- en uitreizen met een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Voor niet-EU gezinsleden is een geldig paspoort vereist. Zie vraag 1 en vraag 2. Met een "pre-settled status" of “settled status” kan u tot minstens 31/12/2025 het VK binnenkomen en verlaten met een geldige identiteitskaart. Het is mogelijk dat het VK van andere EU-burgers vanaf 01/01/2021 een geldig paspoort zal eisen om naar het VK te reizen.

 

Terug naar de vragen

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.