Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor mij als ik naar het Verenigd Koninkrijk reis voor een kort verblijf, zonder me daar te vestigen?

 
Tot 31 december 2020

Tot 31 december 2020 geldt er een overgangsperiode overeenkomstig het terugtrekkingsakkoord tijdens dewelke de huidige situatie wordt gehandhaafd. Volgens de Europese wetgeving beschikt u over een verblijfsrecht van maximaal 6 maanden, met als enige voorwaarde dat u in het bezit bent van een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Een paspoort is dus niet vereist en er is geen visumplicht.

 
Vanaf 1 januari 2021

Na 1 januari 2021 kunnen EU-burgers nog steeds naar het Verenigd Koninkrijk reizen voor vakantie of korte verblijven van maximum 3 maanden zonder dat zij hiervoor een visum nodig hebben. Het Britse Home Office deed hierover een aankondiging. Let wel: in principe geldt dit niet voor werken en studeren in het Verenigd Koninkrijk, waarvoor wel een visum zal moeten worden aangevraagd. Het Britse Home Office deed ook hierover een aankondiging. Momenteel kunnen Belgen nog met zowel hun geldige identiteitskaart als hun geldig paspoort naar het VK reizen. Vanaf 1 oktober 2021 zal de Britse overheid enkel nog een geldig paspoort aanvaarden voor reizen van korte duur in het VK. Bovendien wordt aan Belgen aangeraden om een particuliere ziekteverzekering te overwegen. Na 31/12/2020 zal de European Health Insurance Card immers niet meer geldig zijn.

Personen die voor het einde van de overgangsperiode reeds rechtsgeldig verblijven in het Verenigd Koninkrijk, kunnen het land in- en uitreizen met een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Voor niet-EU gezinsleden is een geldig paspoort vereist. Zie vraag 1 en vraag 2. Met een "pre-settled status" of “settled status” kan u tot minstens 31/12/2025 het VK binnenkomen en verlaten met een geldige identiteitskaart. 

 

Terug naar de vragen