Economisch en academisch luik van het Staatsbezoek naar Litouwen

Op de tweede dag van het Staatsbezoek aan Litouwen wacht de Koning en de Koningin een programma met voornamelijk economische en academische activiteiten in de hoofdstad Vilnius.

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De Vorsten worden vergezeld door federaal minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, mevrouw Hadja Lahbib, minister-president van Wallonië, de heer Elio Di Rupo, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de heer Rudi Vervoort, minister-president van Vlaanderen, de heer Jan Jambon en minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel, de heer Pierre-Yves Jeholet.

De dag start in het stadhuis van Vilnius met een high level business meeting tussen hoogtechnologische bedrijven uit Litouwen en België actief in innovatie, energie en life sciences. België is een betrouwbare en ervaren partner voor Litouwen inzake de dubbele groene en digitale transitie naar een duurzame economie. President Nausėda zal het Belgische Vorstenpaar verwelkomen, samen met de Litouwse minister van economie en innovatie, mevrouw Aušrine Armonaitė, de minister voor milieu, de heer Simonas Gentvilas en de vice-minister voor energie, mevrouw Daiva Garbaliauskaitė. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan het Centrum voor natuurwetenschappen en technologie en het Centrum voor Life Sciences. De ochtend wordt afgesloten met een lunch aangeboden door de Voorzitter van de Seimas, het Litouws Parlement, mevrouw Viktorija Čmilyte-Nielsen.

In de namiddag zal de delegatie een geleid bezoek brengen aan de oude stad en de historische campus van de universiteit van Vilnius, waar de Staatshoofden een informeel gesprek zullen hebben met aanwezige Litouwse en Belgische studenten. In de oude stad zullen de Vorsten ook het St. Michael’s Church Heritage museum bezoeken en de graftombe van de familie Sapiega. De Koningin stamt langs moederszijde af van deze Litouwse en Poolse adellijke familie, die een grote politieke invloed had in Litouwen in de 16de eeuw.

Als afsluiter van het programma in Vilnius zullen de Koning en de Koningin een concert aanbieden ter ere van de President van Litouwen en de First Lady, met musici van De Munt en het Nationaal Orkest van België, gevolgd door een receptie.

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen