Eerste dag van het Staatsbezoek in Griekenland

  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De Vorsten zullen vergezeld worden door vice-eerste minister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post, Petra De Sutter, minister-president van Wallonië, Elio Di Rupo, minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Rudi Vervoort, minister-president van de Vlaamse regering, Jan Jambon, minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel, Pierre-Yves Jeholet en minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, Oliver Paasch. De officiële delegatie zal bestaan uit politieke leiders op hoog niveau, alsmede vertegenwoordigers van academische instellingen en bedrijfsleiders.

Het staatsbezoek zal beginnen met het leggen van een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat, gelegen voor het Griekse Parlement en op het Syntagmaplein (Plein van de Grondwet) in Athene. De vorsten zullen er hulde brengen aan allen die hun leven hebben gegeven voor het Helleense vaderland.

De Koning en Koningin zullen vervolgens worden ontvangen door de President van de Helleense Republiek, H.E. Katerina Sakellaropoulou en haar partner. Het is op dat moment dat de Koning de officiële Belgische delegatie aan de President zal voorstellen. De ontmoeting tussen de Vorsten en het presidentiële echtpaar zal een decoratieceremonie en een privé-ontmoeting omvatten.

De vorsten zullen vervolgens worden ontvangen door de Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, en zijn echtgenote. Na een tête-à-tête zal een meer uitgebreide ontmoeting volgen, zonder de aanwezigheid van de koningin en de echtgenote van de Griekse premier, maar met de voltallige Belgische ministeriële delegatie.

Na de ontmoeting met premier Mitsotakis zullen de koning en de ministeriële delegatie een ontmoeting hebben met de burgemeester van Athene, de heer Kostas Bakoyannis, die een korte uiteenzetting zal geven over de belangrijkste uitdagingen waarmee de stad Athene wordt geconfronteerd. Tijdens een plechtige ceremonie zal de burgemeester een gouden medaille van de stad Athene overhandigen aan de Koning. Deze politieke contacten op hoog niveau vormen de gelegenheid om eraan te herinneren dat België en Griekenland partners zijn binnen de EU en de NAVO en dat beide landen een gemeenschappelijke visie delen op Europees en multilateraal vlak.

De Koningin zal een bezoek brengen aan het Centrum “The Smile of the Child”, een van de grootste Griekse NGO’s die in het hele land actief is op het gebied van zorg en bescherming voor kinderen, o.a. gezondheidszorg voor kinderen, bestrijding van kinderarmoede, bescherming van kinderen tegen geweld en bijstand in gevallen van vermiste kinderen. Voor dat laatste werkt “The Smile of the Child” nauw samen met Child Focus in België.

De eerste dag van het staatsbezoek zal worden afgesloten met het traditionele staatsdiner, dat door de president van de Helleense Republiek wordt aangeboden ter ere van de Koning en de Koningin. Tijdens dit staatsdiner zullen de Staatshoofden de traditionele toespraken en toasts uitwisselen.

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen