Handel in militair materieel wordt transparanter met Europese databank

België is tevreden met de publicatie van een Europese databank voor de uitvoer van militair materieel door de lidstaten van de EU.

  1. Laatst bijgewerkt op

België is tevreden met de publicatie van een Europese databank voor de uitvoer van militair materieel door de lidstaten van de EU. Deze publieke databank is een verdere stap richting meer transparantie op het gebied van uitvoer van en handel in militair materieel. Transparantie in de wapenexport is belangrijk omdat het leidt tot een grotere verantwoordingsplicht van lidstaten om toe te zien op hun exportcontroleverplichtingen. Deze transparantie draagt bij tot de bestrijding van het doorsluizen van wapens naar criminelen, terroristen of andere illegale bestemmingen.

Deze databank is gebaseerd op de jaarverslagen die de lidstaten indienen in het kader van het Europese Standpunt inzake wapenexport waarbij criteria worden vastgelegd op Europees niveau. Deze verslagen, die al sinds 1999 openbaar waren, kunnen nu in een meer toegankelijke vorm worden geraadpleegd, dankzij de tools om gezochte gegevens te selecteren en beter te visualiseren. Voor administrateurs, onderzoekers, bedrijven en ngo's die geïnteresseerd zijn in wapenexport uit de EU-lidstaten is dit alleszins veel makkelijker dan de oude papieren verslagen.

 

  1. Nieuwstype