Internationale dag voor de bewustmaking betreffende mijnen en hulp aan mijnbestrijding: België herhaalt zijn steun voor een wereld zonder antipersoonsmijnen

  1. Laatst bijgewerkt op

Op deze internationale dag voor de bewustmaking betreffende mijnen, bevestigt België zijn niet-aflatende steun voor de strijd tegen antipersoonsmijnen, willekeurige wapens die nu nog steeds te veel slachtoffers over de hele wereld veroorzaken.

Door middel van het Ottawaverdrag hebben 164 staten zich verbonden om deze wapens nooit te gebruiken. Andere staten hebben vrijwillige moratoria ingesteld, wat een bewijs is van de aanzienlijke impact van dit verdrag, zelfs op niet-leden. De weinige landen die het gebruik van antipersoonsmijnen nog rechtvaardigen, plaatsen zich buiten de internationale norm. Een wereld zonder antipersoonsmijnen in 2025 is een haalbaar doel. Er is een extra inspanning nodig om het Ottawaverdrag universeel te maken en België draagt ​​daaraan bij door middel van de verschillende demarches die op hoog niveau worden ondernomen door HKH Prinses Astrid, speciale gezant van het verdrag.

Helaas is het aantal slachtoffers de afgelopen jaren toegenomen, met name als gevolg van geïmproviseerde mijnen die voornamelijk door niet-statelijke actoren worden gebruikt. De burgerbevolking dient als doelwit en uiteenlopende valstrikmiddelen worden toegepast. Het bewijst dat deze apparaten het wapen van de lafaard zijn. Een besliste reactie is nodig.

Naast deze zorgwekkende ontwikkeling moet ook de erfenis van mijnen uit oudere conflicten worden aangepakt. Door het gebrek aan middelen en moeilijke plaatselijke omstandigheden is dit een behoorlijke uitdaging. België draagt ​​bij aan de oplossing dankzij de activiteiten van zijn ontmijners en zijn bijdragen aan ontmijningsorganisaties. België moedigt innovatie aan, als sleutelelement om de ontmijning te versnellen. Met dit oogmerk ondersteunt ons land projecten zoals het gebruik van drones bij mijnbestrijding in Tsjaad of het opruimen van mijnen met mechanische techniek in Fallujah, Irak.

Ontmijning is een essentiële voorwaarde om humanitaire hulp, de terugkeer van vluchtelingen en de wederopbouw na conflict mogelijk te maken. Elk huishouden heeft het recht om een ​​leven te leiden zonder te worden bedreigd door mijnen. Mijnenvelden moeten worden omgevormd tot speelplaats of landbouwvelden. Elk mijnslachtoffer heeft het recht om zorg en ondersteuning te ontvangen, zodat het een waardig leven kan leiden.

 

  1. Nieuwstype