Reizen naar Afghanistan: reisadvies

Reist u naar Afghanistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Afghanistan

Informatie over gezondheid en hygiëne in Afghanistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 
Kosten/infrastructuur medische verzorging

De kwaliteit van de medische hulpverlening in de grote steden is wisselend. Europese onderdanen kunnen in de meeste gevallen beroep doen op de medische faciliteiten van de buitenlandse troepenmacht. Voor ernstige gevallen keert men best terug naar België. Alle zorgen dienen doorgaans vooraf betaald te worden. Uw Belgische medische verzekering (mutualiteit) is niet geldig in Afghanistan. Een verzekering die repatriëring dekt is een must.

 
Veiligheid water en voedsel

De algemene hygiënische omstandigheden in Afghanistan zijn slecht, als gevolg waarvan maag- en darmproblemen (o.m. diarree) frequent zijn.

 
Vaccins

Zie deze pagina

U dient na te gaan of u de gebruikelijke vaccinaties heeft gehad en/of deze nog geldig zijn (difterie, tetanus, polio, etc.). U doet dit best via een bezoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde of een ander erkend medisch centrum, dat u normaliter ook een erkend Internationaal Vaccinatie Certificaat (het zgn. gele boekje) zal geven. Voor meer informatie kunt u terecht op hoger vermelde website of ook de website van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Malaria

Het risico op malaria in Afghanistan stelt zich tussen mei en november en in gebieden lager dan 2000 m (dus inclusief Kaboel, hoewel het risico veel hoger is op het platteland). 

Polio

Gezien de endemische aanwezigheid van wild polio in het land, is het voor alle reizigers aanbevolen om zich tegen deze ziekte te laten vaccineren (eventueel een herhaling), bij voorkeur minstens vier weken vóór vertrek naar Afghanistan. Het bewijs van toediening van het vaccin moet worden gedocumenteerd in het Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe, ook bekend als het 'gele boekje' (op pagina 4 en 5, waar het vaccinatiebewijs voor verplichte vaccins wordt aangebracht). Meer informatie kan worden gevonden op de website van de WHO.

Andere

Ook andere besmettingen die in andere landen nauwelijks of niet voorkomen (tyfus, TB, difterie, giardia); komen in Afghanistan nog veelvuldig voor. Zandvliegen verspreiden leishmaniasis. Ook in Kaboel.