Reizen naar Afghanistan: reisadvies

Reist u naar Afghanistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info over reizen in Afghanistan

Praktische info over reizen naar Afghanistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

 
Visa

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Belgen die naar Afghanistan reizen hebben een visum nodig uitgereikt in België door de Afghaanse Ambassade.

Buitenlandse werknemers van Afghaanse of internationale organisaties krijgen steeds meer moeilijkheden om een visum te bekomen. De regelgeving in verband met werkvergunningen en visa verandert soms en er is behoorlijk wat bureaucratie te overwinnen. Vele buitenlandse werknemers van NGO's zien zich de toegang tot het grondgebied ontzegd of hebben problemen om Afghanistan te verlaten. De werkgever is verantwoordelijk om de nodige documenten te bekomen. Het is sterk aanbevolen zich bij de toekomstige werkgever in Afghanistan goed in te lichten alvorens af te reizen naar Kaboel.

Belgen met dubbele (Belgisch-Afghaanse) nationaliteit moeten er rekening mee houden dat zij, door de Afghaanse autoriteiten beschouwd zullen worden als Afghaanse onderdanen. Dit kan eventuele consulaire noodhulp bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken 

 
Rijbewijs

Zelf rijden is ten zeerste afgeraden. Als u dat toch wenst te doen moet u in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs.

 
Betaalmiddelen

De plaatselijke munt is de Afghani (Afg). Grotere transacties worden meestal in USD betaald. Euro's kunnen in banken en erkende wisselkantoren aan de officiële koers worden gewisseld. Kredietkaarten worden haast nergens aanvaard. In Kaboel zijn er wel een aantal geldautomaten waar men deviezen kan afhalen met een bank- of kredietkaart. Het is aangeraden zich te vergewissen bij zijn bankinstelling over de mogelijkheid bankkaarten in Afghanistan te gebruiken.

 
Reisverzekering

Een verzekering voor alle medische kosten (met inbegrip van een eventuele repatriëring met vertrek uit Afghanistan) is absoluut noodzakelijk, maar zal moeilijk te verkrijgen zijn.

 
Gsm- en communicatiefaciliteiten

Er zijn verschillende gsm-netwerken beschikbaar. Belgische toestellen werken er met roaming. E-mail en internet (via satelliet) worden frequent gebruikt in de stedelijke centra.

 
Consulaire bijstand

Het wordt ten zeerste aanbevolen om de Ambassade van België in Islamabad vooraf op de hoogte te brengen van elk verblijf of verplaatsing in het land. De ambassade kan advies geven voordat u aan een reis begint die als gevaarlijk wordt beschouwd. In geval van een ernstig probleem moeten de Belgen ter plaatse zich ervan bewust zijn dat België de jure de facto de Taliban-autoriteiten die aan de macht zijn in Afghanistan niet erkent en dat het Belgische ereconsulaat in Kabul sinds augustus 2021 gesloten is.

Gewoonlijk en in het algemeen, wordt consulaire bijstand verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) en/of dienstverlenende (privé)maatschappijen (bank en reisverzekeringagentschap), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen. Bipatride Belgo-Afghanen dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.