Reizen naar Afghanistan: reisadvies

Reist u naar Afghanistan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Afghanistan

Informatie over vervoer in Afghanistan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Het wegverkeer is zeer gevaarlijk. Er is sprake van bermbommen en valse checkpoints en het risico op ontvoeringen, criminaliteit en terrorisme is groot. Indien u over de weg reist, dient u gebruik te maken van beveiligd transport, met goede bescherming en betrouwbare chauffeurs en gidsen. Een gepantserd voertuig is aangewezen. De belangrijkste hoofdwegen in Afghanistan (o.m. de nationale Ring Road) zijn hersteld en geasfalteerd. De toestand van de secundaire wegen is meestal slecht.

Het autoverkeer buiten de stad is extreem gevaarlijk. De rijstijl is roekeloos, chaotisch en agressief. Het gevaar bestaat eveneens om een woedende menigte te moeten trotseren bij een ongeval.

Het is belangrijk om een veilige afstand te bewaren van politie- en legervoertuigen die patrouilleren, alsook van konvooien die door dergelijke voertuigen begeleid worden. Het is vaak beter om langs de weg te stoppen om doorgang te verlenen voor deze patrouilles en konvooien. Wie dit advies niet respecteert, riskeert als vijandelijk beschouwd te worden (en onder vuur genomen te worden) of het slachtoffer van een aanval op het konvooi te worden.

De Salang bergpas, die Kaboel met het noorden van Afghanistan (onder meer met Mazar-e-Sharif) verbindt is gedurende de wintermaanden gesloten. Lawines vormen er een reëel gevaar. Dit probleem stelt zich ook voor andere bergpassen.

 
Veiligheid / info luchtvaart

Luchtverbindingen tussen Kaboel en de provinciehoofdplaatsen bieden een alternatief voor tijdrovende en onveilige verplaatsingen over de weg. Het aanbod aan mogelijkheden is redelijk groot. Het is nodig zich te informeren over de betrouwbaarheid van de maatschappijen in kwestie, onder andere  met raadpleging van de Europese lijst van luchtvaartmaatschappijen die geen vluchtvergunning binnen de EU hebben gekregen. Voor meer informatie kan u de websites van Aviation Safety Network en International Air Transport Association consulteren.
 

Veiligheid / info trein- en busverkeer

Treinverbindingen zijn onbestaande in Afghanistan. Het gebruik van de bus dient absoluut vermeden te worden. Bussen worden soms tegengehouden en doorzocht door opstandelingen.