Reizen naar Albanië: reisadvies

Reist u naar Albanië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Albanië

Informatie over de algemene veiligheid in Albanië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

In Albanië kan er ondanks bepaalde veiligheidsrisico’s doorgaans veilig gereisd worden, voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Zo is het voor bezoekers aangeraden om zich uit de buurt van manifestaties te houden.

 

Criminaliteit

De Albanese bevolking is over het algemeen zeer gastvrij, in het bijzonder tegenover buitenlandse bezoekers. Waakzaamheid blijft echter geboden met betrekking tot kleine criminaliteit. Over het algemeen komt zakkenrollen en gauwdiefstal vooral voor in de steden en de andere toeristische trekpleisters. Dit geldt eveneens voor het openbaar vervoer (bussen en stations). Kleine criminaliteit blijft lager dan in de meeste grote westerse steden en het aantal aanrandingen in de hoofdstad is relatief laag. Waakzaamheid is geboden en de reiziger wordt aangeraden waardevolle zaken verborgen te dragen of - indien mogelijk - in de kluis van hun hotel te bewaren. Kopieën van identiteitspapieren kunnen van pas komen in geval van verlies of diefstal. Bedelaars kunnen soms zeer hardnekkig zijn, maar gewelddadigheid komt weinig voor. Toeristen worden niet getroffen door ernstige criminaliteit.

Wapenbezit is algemeen verspreid en sporadisch zijn er gewelddadige episodes en schietpartijen. Deze zijn evenwel niet specifiek tegen buitenlanders gericht. Het vermogen van de politie om reizigers te beschermen en bij te staan is in sommige gebieden beperkt, met name in afgelegen gebieden.

Bezoekers worden geadviseerd samenscholingen en demonstraties te mijden.

Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist bijvoorbeeld via de (sociale) media.

 
Nuttige nummers

  • Hulpdiensten: 112
  • Wegpolitie: 126
  • Noodnummer politie: 129
  • Brandweer: 128
  • Medisch noodnummer: 127