Reizen naar Albanië: reisadvies

Reist u naar Albanië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Albanië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Albanië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

 
Kosten/infrastructuur medische verzorging

Albanië heeft een netwerk van gekwalificeerde en bekwame artsen en verschillende goede ziekenhuizen, zowel openbare als particuliere. Sommige noodgevallen of moeilijke gevallen kunnen echter leiden tot prioritaire ziekenhuisopname in de particuliere sector of medische evacuatie naar het buitenland. De medische voorzieningen buiten Tirana laten veel te wensen over. Om een (medische) repatriëring te vergemakkelijken is het sterk aangeraden om een passende verzekering af te sluiten voor de duur van uw verblijf. De personen die aan een medische behandeling onderworpen zijn, consulteren vooraf best hun arts en moeten het nodige meenemen voor hun vertrek. Hetzelfde geldt voor inentingen. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen

Universitair ziekenhuis van Tirana, Qendra spitalore universitare "Nen Tereza" Telefoon +355 4 362 627 of +355 4 363 644.

Indien u dringende medische hulp nodig zou hebben, bel dan het nummer 112, 127 of +355 4 2222 235 en vraag voor een ambulance.

 
Veiligheid water en voedsel

In Tirana en in de provincies zijn er gevallen, soms ernstige, van voedselvergiftiging gemeld. Kraantjeswater wordt best vermeden en zeker in de zomer wegens de kans op besmettingen. Algemeen kan er gesteld worden dat het veiliger is steeds de voorkeur te geven aan dranken uit een fles, zonder ijsblokjes.

De veelvuldige elektriciteitsonderbrekingen kunnen ernstige gevolgen hebben voor het bewaren van voedsel (doorbreken van de koude keten). Ook al hebben een groot deel van de restaurants en voedingswinkels een eigen generator, is het toch aangeraden enkel goed bereide voedingswaren te eten om het risico van een voedselvergiftiging te beperken. Gastro-enteritis en reisdiarree komen zeer veel voor.

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico's

Door de vele straathonden, zowel in de steden als op het platteland, bestaat er nog steeds een kans op hondsdolheid. Het is daarom aan te raden om onbekende dieren niet te aaien, of zelfs niet te benaderen. In het algemeen zijn deze honden niet agressief, maar voorzichtigheid is toch geboden.

Gevallen van encefalitis en de ziekte van Lyme werden waargenomen in beboste gebieden. Door teken overgedragen encefalitis is een virale ziekte die wordt overgedragen door tekenbeten.

Het is raadzaam om een aspivenin bij zich te hebben, vanwege de aanwezigheid van giftige slangen (adders enz.), en om een tekenverwijderaar mee te nemen.

 Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree, zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, in de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de "antidiarreïca" en "intestinale antiseptica" die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.