Reizen naar Albanië: reisadvies

Reist u naar Albanië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Albanië

Informatie over klimaat en rampen in Albanië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Het klimaat van Albanië is mediterraan aan de kust, met zeer warme zomers en regenachtige en koude winters. In de rest van het land is er een continentaal klimaat met koude winters en gematigde zomers. ‘s Winters zijn de bergstreken moeilijk bereikbaar, met besneeuwde en gladde wegen. Gedurende het regenseizoen, van december tot februari, zijn hevige overstromingen mogelijk, voornamelijk in het noorden van Albanië. In de zomer kunnen er bosbranden voorkomen. Informeer u steeds goed over de staat van de wegen voor u uw reis naar het binnenland aanvat.

Albanië is een bergachtig land dat veel toeristen aantrekt voor activiteiten in de buitenlucht, waaronder wandelen. Voor het uitoefenen van deze activiteiten wordt het ten sterkste aanbevolen om:

  • De nodige regelingen te treffen om de activiteiten veilig uit te voeren in een hooggebergte (route, weersvoorspelling, gids, uitrusting, contactgegevens voor noodgevallen ...);
  • De veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten strikt op te volgen.

 

Frequente natuurrampen

Albanië is gelegen in een bergachtig gebied en in een gebied met seismische activiteit. Op 26 november 2019 is er een zware aardbeving geweest waarbij 50 doden vielen, en meer dan 4000 mensen dakloos werden.

 

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten. Als de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de dichtstbijzijnde Ambassade of Consulaat van België (Ere-Consulaat in Lushnje, op 60 km van Tirana: +355 68 202 41 56 - consubelalb@hotmail.com).