Reizen naar Albanië: reisadvies

Reist u naar Albanië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info over reizen in Albanië

Praktische info over reizen in Albanië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Kijk steeds de geldigheidsduur na van de identiteitsdocumenten van alle gezinsleden (ook de kinderen) vóór vertrek uit België. Het is aangeraden kopieën van identiteitspapieren en reisdocumenten op zak te hebben in geval van diefstal of verlies.

Het gebeurt regelmatig dat reizigers die titularis zijn van een Belgische identiteitskaart die ooit als verloren of gestolen werd opgegeven, maar snel daarna werd teruggevonden, geconfronteerd worden met problemen aan de grens, zelfs al werd de identiteitskaart geldig verklaard door een Belgische gemeente. Deze identiteitskaarten blijven in sommige internationale databanken geseind en worden niet aanvaard aan de grens. De reiziger zal in dit geval een ander reisdocument moeten voorleggen, zoals een internationaal paspoort. Indien dit niet mogelijk is, zal de reiziger een voorlopig paspoort moeten aanvragen bij de Belgische ereconsul om het land te mogen verlaten.

 

Rijbewijs

Het Belgisch nationaal rijbewijs volstaat voor een korte verblijf.

 
Betaalmiddelen

De munteenheid in Albanië is de Lek, gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. Geldautomaten (Maestro) zijn meer een meer te vinden, maar blijven zeldzaam buiten de grote stadscentra. In Tirana en in de belangrijkste toeristische steden bieden geldautomaten geldopnames in euro's aan. De kosten variëren afhankelijk van de bank. Het is relatief gemakkelijk om geld te wisselen bij de vele wisselbureaus. De vele privépersonen die op straat geld wisselen doen dit zonder licentie en vermijdt u dus best. Kredietkaarten worden meer en meer aanvaard.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

 
Gsm en communicatiefaciliteiten

Het landnummer voor Albanië is +355. Er zijn veel telefoonoperatoren in Albanië die een roaming-akkoord hebben met Belgische operatoren. Controleer of uw provider een roaming-akkoord heeft met een van de Albanese operators.

De dekking van mobiele telefoons en wifi is in het hele land goed, met uitzondering van de bergachtige noordoostelijke regio, en is toegankelijk in alle steden en de meeste hotels, zelfs bescheiden. 


Huisdieren

Huisdieren (kat/hond) hebben een paspoort nodig, een rabiësvaccinatie en een tatoeage of een ingeplante microchip.

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de Belgische ambassade in Sofia of aan het ereconsulaat in Lushnje, op 40 km van Tirana (consubelalb@hotmail.com of +355 68 202 41 56). Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Belgo-Albanese bipatriden dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

 

Links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in Reis Wijs.