Reizen naar Albanië: reisadvies

Reist u naar Albanië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Albanië

Informatie over vervoer in Albanië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

De slechte staat van het wegennet (voornamelijk in de landelijke gebieden), het gebrek aan discipline bij de weggebruikers (niet-naleving van snelheidslimieten, wijdverspreid gebruik van de telefoon tijdens het rijden, enz.) en het verouderde wagenpark maken het weggebruik bijzonder gevaarlijk, zowel voor voetgangers als voor automobilisten. De zwakke weggebruiker (voetganger, fietser) wordt door de meeste autobestuurders als niet-prioritair beschouwd.

Het is aangeraden om uw snelheid aan te passen, vaak de weg te vragen en niet uit te gaan van afstanden maar van benodigde tijd. Wegen zijn doorgaans onverlicht, de signalisatie langs de weg is zeker bij de vele wegenwerken ondermaats (en de verkeerslichten werken niet altijd. In de winter zijn wegen in de bergen niet steeds vrij. Zowel in de winter als de zomer kunnen de wegen gevaarlijk glad zijn. Paard en kar, (brom)fietsen, voetgangers en verschillende andere soorten weggebruikers kan men ook op autosnelwegen tegenkomen. Zeker tijdens de nacht vormen deze onaangepaste weggebruikers (vaak onverlicht) een risico. Om deze risico's te beperken, is het veiliger om overdag te rijden en de geldende voorschriften strikt na te leven.

Het is verplicht steeds de dimlichten aan te houden, ook overdag. Het is verboden te rijden onder invloed van alcohol. De maximumsnelheden op de weg zijn 110km/u op de autostrades, 90km/u op de primaire wegen, 80km/u op de secundaire wegen en 40km/u in de bebouwde kom. De boetes voor snelheidsovertredingen variëren van € 30 (+10 km/u) tot € 200 en intrekking van het rijbewijs voor maximaal 6 maanden (+50 km/u). Wagens met buitenlandse nummerplaten worden strenger gecontroleerd dan weggebruikers met Albanese kentekens.

Er is geen tolerantie voor het gebruik van alcohol of drugs tijdens het rijden: van 0 mg tot 0,3 mg alcohol in het bloed, een boete van 150 euro en intrekking van een rijbewijs voor een periode van zes maanden. Van 0,3 mg tot 0,5 mg, een boete van 200 euro en intrekking van de vergunning voor een periode van 6 maanden. Boven 0,5 mg, een boete van 400 euro, intrekking van het rijbewijs voor maximaal 24 maanden en politiehechtenis voor 48 tot 72 uur. Dagvaarding door een magistraat. Straf van 10 dagen tot 3 jaar gevangenisstraf.

U kunt best nakijken of uw verzekering ook voor Albanië geldig is. In geval van twijfel neemt u contact op met uw verzekeraar.

 
Veiligheid / info luchtvaart

Albanië heeft één internationale luchthaven. De veiligheidsvoorzieningen op de luchthaven Moeder Theresa zijn conform de Europese normen.

Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten tussen Brussels South Charleroi Airport en Tirana en regelmatige chartervluchten tijdens het toeristenseizoen tussen Brussels International Airport en Tirana. Er zijn ook aansluitende vluchten van Brussels International Airport naar Tirana.

 
Veiligheid / info scheepvaart

Voor wat betreft de lokale scheepvaart worden de veiligheidsregels niet steeds gerespecteerd (vooral wat overladen boten betreft). Bovendien zijn er enkel verbindingen met Italië en Griekenland.

 
Veiligheid / info trein- en busverkeer

Er zijn geen internationale treinverbindingen met Albanië. Het netwerk en aanbod binnen Albanië is bijna onbestaande en treinreizen zijn niet aan te raden omwille van de traagheid en de slechte toestand van de treinen. Het is beter, tenminste overdag, met de bus te reizen. Er opereren evenwel veel gauwdieven op de bussen.