Reizen naar Andorra: Reisadvies

Reist u naar Andorra? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Andorra

Praktische info over reizen in Andorra.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De officiële taal is het Catalaans. Andere vreemde talen die worden gesproken: Frans en Spaans. In Andorra zijn de prijzen van bepaalde artikelen over het algemeen lager (alcohol, tabak, elektronica, horloges, enz.) dan in de rest van Europa.

Documenten en valuta

Het Vorstendom Andorra maakt geen deel uit van de Schengenzone: de toegang tot zijn grondgebied verloopt bijgevolg via controle aan een grenspost. Reizigers moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart. Belgische onderdanen zijn vrijgesteld van de visumplicht voor een kort verblijf tot 90 dagen.

 

Rijbewijs

Een geldig Belgisch rijbewijs is voldoende voor toeristen.

 

Valuta

Munteenheid: euro.

 

Reisverzekering

Controleer of de verzekering van uw verzekeringsmaatschappij de risico's met betrekking tot uw bestemming en manier van reizen voldoende dekt. Houd er rekening mee dat deze verzekering afloopt na een verblijf van 3 maanden. Een geschikte reisverzekering met volledige risicodekking wordt sterk aanbevolen (bergactiviteiten, wintersport, rechtsbijstand, medische zorg en repatriëring).

 

Gratis noodnummer

In noodsituaties kunt u 112 bellen, het gratis Europese alarmnummer dat toegankelijk is in de 27 lidstaten van de Europese Unie. In principe gebruikt u de taal van het land waar u zich bevindt.

In het centrum van Andorra is het ziekenhuis Nostra Senyora de Meritxell 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend en bevindt zich in Carrer dels Escalls, AD700 Escaldes-Engordany (Tel +376 871 000).

Het Centre d'Atenció Primària (Pas de la Casa) bevindt zich in Carrer Sant Jordi, AD200 Pas de la Casa (Tel +376 755 370).

 

Roaming

Aangezien Andorra geen EU-lid is, kunnen de roamingtarieven voor het gebruik van uw Belgische mobiele telefoon in Andorra aanzienlijk zijn, dus controleer uw abonnement bij uw operator voordat u op reis gaat.

 

Aankoop en uitvoer

Aangezien Andorra geen EU-lid is, zijn sommige goederen die u in het land koopt en in de EU invoert, onderworpen aan douanerechten.

 

Consulaire bijstand

Bij onvoorziene ernstige problemen in het buitenland kunnen Belgen een beroep doen op de Belgische ambassade en consulaten. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs een beroep hebben gedaan op de hulp van de lokale autoriteiten (lokale politie) of particuliere dienstverlenende bedrijven (bank, verzekeringsmaatschappij), en die alleen terecht kunnen bij een Belgische diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging. Deze bijstand eindigt zodra de reizigers hun reis met eigen middelen kunnen voortzetten.

Ereconsulaat Andorra la Vella

Ereconsul: Mevr. Endy KINIF
+376 36 13 07
belgium@andorra.ad