Reizen naar Angola: Reisadvies

Reist u naar Angola? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Angola

Informatie over gezondheid en hygiëne in Angola
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

De afbouwstrategie is begonnen met een versoepeling van de maatregelen die in maart 2020 waren ingevoerd, maar COVID-19 blijft wel aanwezig in het land. Het is daarom belangrijk om sociale afstand te respecteren en aandacht te besteden aan hygiënemaatregelen.

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Wat de gezondheid betreft, gelden de gebruikelijke raadgevingen voor Afrika. De aanbevelingen van dit reisadvies zijn niet exhaustief. Daarom wordt aangeraden 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek ook de websites van het Instituut voor Tropische geneeskunde en de Wereldgezondheidsorganisatie te raadplegen om meer gedetailleerde informatie in te winnen.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De gezondheidsinfrastructuur is beperkt, vooral buiten de hoofdstad, en een transfusie is er niet zonder risico. Hieronder worden enkele van de belangrijkste ziekenhuizen in Luanda vermeld:

 • Luanda Medical Center (Rua Amílcar Cabral) 00244 222 714 087 of 00244 222 708 000
 • Clinica Girassol (Av Revoluçao de Outubrou) 00 244 226 698 000
 • Clinica Sagrada Esperança (Ilha) 00 244 222 30 92 34 of 00 244 222 30 96 88
 • Clinica da Mutamba (Rua Pedro Félix Machado) 00 244 222 39 37 83
 • Clinica de Alvalade (Rua Garcia de Resende) 00 244 222 20 32 47 57
 • Hospital Militar (Rua D. Manuel II) 00 244 222 32 23 15
 • Clinica Multiperfil (Morro Bento) 00 244 222 46 90 97, 00 244 222 46 94 50

Het is aan te raden een degelijke reisapotheek mee te nemen.


Veiligheid water en voedsel

Aan de reizigers die naar Angola afreizen, wordt gesuggereerd de volgende aanbevelingen na te leven:

 • Was regelmatig uw handen met zeep.
 • Drink enkel mineraalwater uit flessen, of ontsmet water, of laat water gedurende 30 minuten koken voor gebruik.
 • Was groenten en fruit met flessenwater.
 • Eet geen onvoldoende gekookte of gegrilde (BBQ) vis, zeevruchten of vers voedsel.
 • Bescherm uw eetwaren voor vliegen;
 • Geen voedsel op straat te kopen.

 
Inentingen en vaccins

Inenting tegen gele koorts is verplicht. De volgende inentingen worden aanbevolen: difterie, tetanus, polio, hondsdolheid (vooral in het Noorden van het land) en BCG (voor de kinderen). Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden moet beschermd zijn tegen hepatitis A. Inenting tegen tyfus wordt ten sterkste aangeraden, evenals tegen hersenvliesontsteking en meningokokkenmeningitis.


Bijzondere gezondheidsrisico's


Malaria

Malaria en dengue zijn endemisch en wijdverspreid in Angola. Ter preventie zijn individuele voorzorgsmaatregelen aangewezen (muggenwerende spray of crème, elektrische insecticidenverdampers, muggennetten, profylactische middelen op voorschrift van een arts …). Er wordt opgemerkt dat malariamuggen steeds resistenter worden en talrijk zijn tijdens het regenseizoen. Er werden verscheidene gevallen van malaria vastgesteld bij Europeanen.

Slaapziekte

Slaapziekte of trypanosomiasis is endemisch in het noorden van Angola.

Cholera

Cholera is endemisch tijdens het regenseizoen (januari tot maart). Wie naar Angola reist, moet strikte maatregelen nemen inzake voedselhygiëne. Het gebrek aan drinkwater, het gebrek aan hygiëne en het gebrek aan preventieve maatregelen werken het uitbreken van een cholera-epidemie in de hand.

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës is endemisch in Angola. Vermijd het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen, e.a.). In geval van een beet, is het van het grootste belang om de wonde (hoe oppervlakkig of klein ook) grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Men dient een arts te raadplegen om een genezende vaccinatie te overwegen.

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Angola zeer verspreid. Bescherm u voldoende.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen (verkrijgbaar bij de apotheek). Men vermijdt best producten die in lokale apotheken worden verkocht. Ze zijn meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk.

Bilharziose

Blootsvoets wandelen in stilstaand water dient te worden vermeden.

Gele koorts

Vaccin is verplicht. Aan de grens moet de binnenkomende reiziger bewijzen over een vaccin te beschikken. Er is een uitbraak van gele koorts sinds december 2015. Extra waakzaamheid is daarom geboden. Een arts kan bevestigen of een vaccin ouder dan tien jaar nog steeds voldoende bescherming biedt.

Marburgkoorts

Het is aangewezen zeer voorzichtig te zijn bij bezoeken aan grotten in Centraal-Afrika. Vleermuizen zijn bekend als potentiële dragers van het Marburgvirus (dodelijke hemorragische koorts).


Noodnummers:

 • Brandweer: 115
 • Ambulance: 112
 • Politie: 113