Reizen naar Angola: Reisadvies

Reist u naar Angola? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Angola

Praktische info over reizen in Angola
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

 

Portugees is de officiële landstaal. Vreemde talen worden nauwelijks gesproken.

 

Alle reisdocumenten vermeld in de rubriek van deze website.

Belgen die naar Angola reizen voor toerisme (d.w.z. bezoek om familiale redenen, zakelijke prospectie, deelname aan wetenschappelijke en technologische activiteiten of bezoeken van recreatieve, sportieve of culturele aard) hebben vanaf 1 oktober 2023 geen visum meer nodig. Met deze vrijstelling mag je maximaal 30 dagen per binnenkomst en in totaal 90 dagen per jaar in Angola verblijven. Buiten deze vrijstelling is toegang tot Angolees grondgebied afhankelijk van het verkrijgen van een visum.

Sinds 26 oktober 2023 hoeven reizigers die burgers zijn van een land dat gele koorts vrije is zoals België niet langer een gele koorts vaccinatiebewijs voor te leggen. Belgische burgers hoeven dus geen vaccinatiebewijs tegen gele koorts te tonen. Vaccinatie blijft echter verplicht om gezondheidsredenen.


Rijbewijs

Het internationaal rijbewijs is geldig voor drie maanden.

 
Betaalmiddelen

De officiële munt in Angola is de Kwanza. De Amerikaans dollar, de meest courante buitenlandse munt in Angola, wordt niet langer aanvaard als betaalmiddel maar kan makkelijk worden gewisseld in de talrijke lokale banken. De oude bankbiljetten van 100 USD (vóór 2019) evenals de beschadigde biljetten worden niet aanvaard, zelfs indien ze nog geldig zijn.

Gelieve voor de wisselkoersen websites als www.oanda.com te consulteren.

Kredietkaarten worden enkel in de hotels en bepaalde warenhuizen aanvaard. Cheques en reischeques worden niet aanvaard.

Bij verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neemt u onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). Lokaal geld afhalen via een bankautomaat is nu mogelijk bij enkele banken maar de bankkosten zijn hoog.

De lokale wetgeving verbiedt de uitvoer van kwanzas naar het buitenland. De uitvoer uit Angola van buitenlandse deviezen is beperkt tot 15.000 Amerikaanse dollars per persoon. Boven deze limiet worden de fondsen in beslag genomen.

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

 
GSM en communicatiefaciliteiten

De roaming is mogelijk met enkele Belgische operators, al naargelang uw abonnement. U gaat dat best na voor uw vertrek. Het Angolese territorium is bijna volledig bedekt met mobiele netwerken, hoewel de kwaliteit van het signaal niet altijd uitstekend is.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Reizigers met bestemming Angola, zelfs voor een kort verblijf, worden vriendelijk verzocht hun aanwezigheid te melden bij de Ambassade van België te Luanda, bij voorkeur via een registratie op de website "Travellers Online" van de FOD Buitenlandse Zaken, of via een tijdelijke registratie als tijdelijk reiziger bij de Ambassade.

Adres Belgische ambassade:

Rua Houari Boumedienne 100,
MIRAMAR- LUANDA

Tel:
00 244 222 449 396

 

Noodnummer van de Ambassade van België: 00 244 998 817 289

E-mail: luanda@diplobel.fed.be

Benodigde reisdocumenten

Angola

•    Geldig paspoort, minstens 1 jaar bij aankomst

•    Visum bij ambassade/consulaat voor andere reizen dan toerisme

 

•    Heen- en terugticket vliegtuig 

Voor meer informatie: https://www.angolaembassy.be/en/sector-consular/