Reizen naar Angola: Reisadvies

Reist u naar Angola? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Angola

Informatie over vervoer in Angola.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Vervoer Veiligheid / info wegen

De meeste hoofdwegen in het land zijn gerenoveerd en maken reizen relatief gemakkelijk over heel het land. Het is echter belangrijk om uw reis goed voor te bereiden, omdat er nog veel onverharde wegen zijn, vrij grote gebieden niet worden gedekt door mobiele netwerken en het niet altijd mogelijk is om uw voertuig te laten herstellen in geval van autopech wanneer u in de provincie bent.

Het regenseizoen zorgt voor bijkomende hinder, waardoor onverharde wegen moeilijk berijdbaar zijn. Het is ook erg belangrijk om in het bezit te zijn van de vereiste documenten zoals inschrijvingsbewijs en verzekeringsattest alsook persoonlijke reis- en verblijfsdocumenten om mogelijke problemen met de politie te voorkomen. De rijstijl in de steden en vooral in Luanda vergt voortdurende oplettendheid. In Luanda wordt de wegcode weinig gerespecteerd. De verkeersdichtheid heeft echter wel een afremmend effect. Ondanks het feit dat dit verplicht is, zijn veel voertuigen niet verzekerd. Tijdens het weekend rijden veel automobilisten onder invloed, vooral bij de terugkeer naar Luanda na een uitstap naar een strand. Men moet vooral 's nachts voorzichtig zijn wegens de voetgangers die de snelwegen oversteken.  Deze wegen zijn immers slecht verlicht en het verkeer is snel. Het is aangeraden verplaatsingen ’s nachts te mijden.


Veiligheid / info luchtvaart

Verscheidene plaatselijke luchtvaartmaatschappijen (Taag, Sonair) bedienen de lokale bestemmingen, waarvan de nationale maatschappij TAAG, de belangrijkste is. Deze luchtvaartmaatschappij heeft over het algemeen goed onderhouden vliegtuigen. Alle Angolese luchtvaartmaatschappijen staan op de verboden lijst van de Europese Commissie, behalve TAAG die op alle Europese landen mag vliegen. TAAG verbindt Angola ook met andere Afrikaanse en Amerikaanse bestemmingen, zoals de Democratische Republiek Congo, Zuid-Afrika, Sao Tomé en Principe, Mozambique, Kaapverdie en Brazilië. U moet er echter rekening mee houden dat vertragingen en annuleringen van vluchten vaak voorkomen. Europese luchtvaartmaatschappijen die de verbinding tussen Angola en Europa verzekeren zijn SN Brussels Airlines, Lufthansa, Air France en TAP Air Portugal.


Veiligheid / info scheepvaart

Alvorens aan boord te gaan van een boot of een ferry, controleert de reiziger best de staat van het vaartuig. In Afrika zijn boten vaak overladen en zijn er onvoldoende reddingsvesten aan boord.


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Verbindingen per autocar tussen de verschillende Angolese steden werken redelijk goed en regelmatig (Compagnie Macon). Er is ook een busverbinding tussen Luanda en Kinshasa. Om veiligheidsredenen moet internationaal busvervoer echter worden vermeden. Een beperkt aantal openbare buslijnen rijden in de hoofdsteden, maar deze zijn over het algemeen volgestouwd en bedienen weinig haltes.

Er zijn een aantal spoorlijnen, binnen Luanda en tussen verschillende provinciesteden. De beroemde verbindingslijn tussen de kustplaats Benguela en Luau (grens met de DRC), die vernietigd was tijdens de oorlog, is hersteld en operationeel. Er moet echter opgemerkt worden dat de frequentie van treinen op het Angolese netwerk laag is en dat het aantal bestemmingen zeer beperkt is.

Enkele operationele verbindingen:

  • Luanda – Ndalantando – Malanje: van maandag tot zaterdag
  • Luanda – Catete: van maandag tot zaterdag
  • Luanda – Dondo: zaterdag
  • Luanda – Luinha: van maandag tot zaterdag
  • Benguela – Lobito – Huambo – Bié – Moxico – Luau: van maandag tot zaterdag
  • Moçâmedes (Namibe) – Menongue ou Arimba: van maandag tot zaterdag.