Reizen naar Argentinië: Reisadvies

Reist u naar Argentinië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Argentinië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Argentinië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 
Raadpleeg ten minste 6 weken voor uw vertrek uw dokter of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in uw buurt voor de noodzakelijke vaccinaties en/of medicijnen en om uw medische toestand te controleren.

De informatiebrochure “Uw gezondheid tijdens uw reis”, gepubliceerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde, voorziet aanvullende informatie.
 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Medische infrastructuur is overal in het land voorhanden. De zorgkosten kunnen hoger zijn dan in België, zeker bij een ziekenhuisopname. De kwaliteit van de gezondheidszorg varieert.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen. 

Essentieel is eveneens een reisverzekering dat minimaal de medische zorg , de ziekenhuiskosten, de repatriëring en een overlijden dekt. Die kosten kunnen in geen geval worden gedragen door het lokale Consulaat-Generaal.

 
Veiligheid water en voedsel

Het wordt afgeraden om kraantjeswater te drinken buiten Buenos Aires en de grote steden.

 
Inentingen en vaccins

De vaccinatie tegen gele koorts is aangeraden, vooral voor verplaatsingen naar het noorden van het Argentinië, waar zich onder meer de toeristische zone voor de Iguazu watervallen bevindt. 

Een extra vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio (DFT) is eveneens raadzaam.

Naargelang de lokale reisomstandigheden worden vaccinaties tegen buiktyfus, hepatitis A en hepatitis B eveneens aanbevolen.

Meer gedetailleerde informatie kan men terugvinden op de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 
Bijzondere gezondheidsrisico's


Paludisme/Malaria

Er is een laag malaria-risico in de rurale laagvlakten van Jujuy en Salta (grensgebied met Bolivië) en de laagvlakten van Corrientes en Misiones (grensgebied met Paraguay).

Het is wel aangeraden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en lange kleren te dragen.

Dengue-koorts (knokkelkoorts)

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door de tijgermug (Aedes Aegypti). Deze mug steekt vooral overdag en aan het begin van de avond. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen en doet zich zowel in de steden als op het platteland voor. Er bestaat geen vaccin tegen deze gevaarlijke ziekte die in sommige gevallen zelfs dodelijk kan zijn. Het is raadzaam zich tegen de muggen te beschermen door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en lange kledij te dragen. Bij het vaststellen van de volgende symptomen moet men meteen een dokter raadplegen: hoge koorts, spier- en gewrichtspijnen en huidaandoeningen.Dengue komt zowel in de steden als op het platteland voor. De stad Buenos Aires en diens provincie blijven evenmin buiten schot.

Zika

Het Zika-virus wordt overgedragen door de tijgermug (Aedes Aegypti) die vooral overdag en tijdens het vallen van de avond steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar soms kunnen de volgende symptomen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers worden over het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door muggenwerende producten met  DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen. en door kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen. Daarnaast is het ook raadzaam meteen een dokter te raadplegen wanneer enkele van de symptomen zich voordoen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, worden gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel worden reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer.

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Chikungunya

Dit virus is aanwezig in de provincies Salta en Jujuy.

Daarom is het aangeraden om dezelfde voorzorgsmaatregelen te nemen voor chikungunya als tegen het Denguevirus. Het chikungunyavirus wordt eveneensovergebracht door de tijgermuggen (Aedes Aegypti), die vooral overdag steekt.

Chikungunya is een tropische virale infectieziekte die onder andere gekenmerkt wordt door heftige griepachtige symptomen en opvallende gewrichtspijnen. Raadpleeg een dokter wanneer de genoemde symptomen zich voordoen.

Reizigersdiarree

Hoewel ongemakkelijk, is reizigersdiarree zelden ernstig. Toch moet u de volgende preventieve maatregelen in acht nemen: een goede handhygiëne, de regel “Cook it, boil it, peel it or forget it” (“bak het, kook het, pel het of vergeet het”) volgen en kraantjeswater en ijs vermijden.

Gele koorts

Sinds enkele jaren worden er in Argentinië gevallen van gele koorts gesignaleerd.

Personen die wensen te reizen naar het Noorden van Argentinië, meer bepaald de provincies Misiones, Formosa, Chaco, Corrientes, Jujuy en Salta worden aangeraden zich te laten inenten tegen gele koorts.

Voor reizigers die lang in Latijns-Amerika wensen te reizen, is de inenting altijd aangeraden. Sommige landen eisen bij aankomst de presentatie van het internationaal inentingsbewijs (gele boekje) tegen gele koorts van personen die vanuit Argentinië naar hun land reizen. Het is dan ook aangeraden bij elke internationale verplaatsing de vereisten betreffende gele koorts van de plaatselijke migratiediensten na te gaan.

AIDS, hepatitis B en C

Betreffende seksueel overdraagbare aandoeningen is het aangeraden alle voorzorgsmaatregelen te nemen.

Hooggebergte

De symptomen kunnen zich voordoen vanaf 2000m hoogte. Het risico is afhankelijk van de hoogte, stijgingssnelheid en de gevoeligheid van de persoon in kwestie. Klimmen op grote hoogte houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren. Neem contact op met uw geneesheer of het Instituut voor Tropische Geneeskunde vóór vertrek.

Ziekte van Chagas

De ziekte van Chagas is een potentieel dodelijke ziekte die voorkomt in de landelijke regio’s van Argentinië; vooral in het noorden, maar ook in het centrum van het land. De overdracht van de ziekte op een mens geschiedt via insectenbeten of door besmette uitwerpselen die binnekomen via de ogen of mond. De eerste fase van de ziekte kan zowel gepaard gaan met milde symptomen (koorts, hoofdpijn, spierpijnen, ademhalingsmoeilijkheden, etc.), alsook met huidlaesie of vlekken voor de ogen. De chronische fase kan gepaard gaan met spijsverteringsproblemen en hartproblemen.

Om de ziekte te voorkomen is het aangeraden niet in slechte huisvesting of in openlucht te overnachten, en indien dit niet te vermijden is, zeker een muggennet te gebruiken tijdens de overnachting (best nog met een laken boven het muggennet, om te beletten dat men in contact komt met de neervallende uitwerpselen van de insecten). Deze voorzorgsmaatregelen kunnen worden aangevuld met het gebruik van een insectenspray.

Hemmoragische koorts/Junin-virus

Dit is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat voorkomt in de provincies Buenos Aires, Córdoba, Santa Fe, Entre Rios en La Pampa. Het virus komt voornamelijk voor op het platteland en wordt overgedragen via de luchtwegen of via contact met knaagdieren. De eerste symptomen zijn koorts, hoofdpijn, een gebrek aan eetlust, gewrichtspijn en/of oogpijn. Het is ten zeerste aangeraden om een dokter te raadplegen als een of meerdere van deze symptomen zich voordoen.

Hantavirus

Het Hantavirus komt voor in Patagonië, meer bepaald in het zuiden van de regio San Carlos de Bariloche. De steden van Epuyen en Esquel werden eveneens getroffen. Het virus komt voor in urine en stoelgang van bepaalde soorten knaagdieren. De besmetting van personen gebeurt voornamelijk via de luchtwegen tijdens het werken of wandelen in het bos of aan de bosrand. De symptomen gaan gepaard met koorts en mogelijks met bloedingen. Er bestaan ook ernstige vormen, daarom moet men contact vermijden met levende of overleden knaagdieren, hun uitwerpselen en hun nesten. Daarnaast is het aangeraden om de handen te wassen na het werken of wandelen in de natuur.