Reizen naar Armenië: Reisadvies

Reist u naar Armenië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Armenië

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Armenië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Armenië heeft alle in- en uitreisbeperkingen omtrent COVID-19 opgeheven. Reizigers moeten noch een PCR-test, noch een vaccinatiebewijs voorleggen om het grondgebied te betreden. Meer informatie is beschikbaar op de website van het Armeense Ministerie van Buitenlandse Zaken (in het Engels).

Update Veiligheid

Alle reizen naar Nagorno-Karabach, de internationale grens met Azerbeidzjan en de provincies Syunik, Vadyots Dzor en Gegharkunik worden afgeraden. De consulaire bijstand van onze landgenoten kan er niet worden verzekerd.

Op 13 september 2022 meldde de Armeense overheid dat er gewapende gevechten plaatsvinden in verschillende delen van haar internationale grens met Azerbeidzjan. Bevindt u zich momenteel in de provincie Syunik, Vadyots Dzor of in het oostelijke deel van de provincie Gegharkunik?

Overweeg of uw aanwezigheid noodzakelijk is of verlaat deze provincies tijdelijk. Hou uzelf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Deze lokale nieuwsbronnen bieden verslaggeving in het Engels: ArmenPress, Arka.

Daarnaast is er de aanwezigheid van mijnen en andere explosief materiaal. Vermijd de volgende wegen in Oost-Armenië die langs de Azerbeidzjaanse grens liggen: Tsav-Syunik-Shurnukh-Goris (provincie Syunik) en Vardenis-Artanish-Ttujur (provincie Gegharkunik) en Tavush-Vazashen-Berdavan (provincie Tavush, potentiële route naar Georgië).

Als u zich momenteel in Armenië bevindt: registreer uw aanwezigheid op Travellers Online om de consulaire bijstand in geval van nood te faciliteren. De contactgegevens van de Belgische ambassade in Moskou en het ereconsulaat in Jerevan zijn hier beschikbaar : site.

Alle reizen naar Nagorno-Karabach, een gebied dat niet door de internationale gemeenschap wordt erkend, worden afgeraden. De consulaire bijstand van onze landgenoten kan er niet worden verzekerd.

De landgrens tussen Armenië en Turkije is ook zwaar gemilitariseerd. Er is een luchtverbinding tussen de twee landen.

Tijdens uw verblijf in Armenië kunnen er betogingen plaatsvinden. Deze kunnen leiden tot gewelddadige confrontaties met de ordediensten. Daarom wordt sterk aangeraden bijeenkomsten te vermijden en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Respecteer steeds de instructies van de plaatselijke overheid.

Houders van zowel de Belgische als de Armeense nationaliteit (dubbele nationaliteit) kunnen worden opgeroepen voor de verplichte militaire dienst - zelfs indien ze voor een kort verblijf in Armenië zijn. Houders van de dubbele nationaliteit kunnen geen aanspraak maken op de Belgische consulaire bijstand wanneer de instemming van de plaatselijke overheid vereist is (art. 79 van het consulaire wetboek).