Reizen naar Australië: Reisadvies

Reist u naar Australië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste updates in Australië

Laatste updates en informatie in Australië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheidssituatie in Nieuw-Caledonië

Alle niet-noodzakelijke reizen naar Nieuw-Caledonië worden afgeraden.

Op 13 mei 2024 braken er gewelddadige onlusten uit op het eiland. Na een korte periode van rust, laaide het geweld onlangs weer op. Nieuwe opstanden kunnen niet worden uitgesloten in de aanloop naar de Franse parlementsverkiezingen op 30 juni en 7 juli en in de nasleep hiervan. Er is veel schade aan de infrastructuur en er is blijvende hinder op vlak van openbaar vervoer, bevoorrading en vrije circulatie op het grondgebied. Op verschillende plaatsen blijven demonstranten en relschoppers aanwezig, waarbij geweld niet geschuwd wordt. De avondklok blijft voorlopig van kracht op het hele grondgebied van Nieuw-Caledonië, van 20 uur ’s avonds tot 06 uur’s ochtends.

Sinds 17 juni is de internationale luchthaven La Tontouta opnieuw geopend voor het publiek. Toegang blijft zeer beperkt en is enkel mogelijk voor houders van een geldig ticket. De weg naar het vliegveld wordt nog niet veilig geacht zonder een veiligheidsescorte van de lokale autoriteiten. Wegen zijn beschadigd en op veel plaatsen zijn blokkades opgeworpen. Volg het advies van de lokale autoriteiten. 

Het aanbod internationale vluchten is zeer beperkt. Aircalin is zijn internationale vluchten voorzichtig en gedeeltelijk terug opgestart. Binnenlandse vluchten via de aerodrome Magenta zijn sinds 5 juni terug mogelijk. Indien de veiligheidssituatie opnieuw verslechtert is het niet uitgesloten dat de luchthaven opnieuw gesloten wordt en reizigers vast zitten op het eiland.

De meeste winkels en benzinestations zijn intussen terug operationeel. Verschillende essentiële diensten zoals overheidsloketten, banken en postkantoren opereren volgens een beperkt tijdschema. Openbaar vervoer is nog niet hervat.

Hoewel de situatie grotendeels gekalmeerd is blijven periodieke opflakkeringen van geweld mogelijk. Vermijd demonstraties, openbare bijeenkomsten en wegversperringen. Beperk uw verplaatsingen, volg de instructies van de lokale ordediensten en houd de media in de gaten voor de laatste updates over de situatie. Zorg voor een voldoende voorraad aan water en levensmiddelen. Dagelijkse updates zijn te vinden op de website van het Hoog-Commissariaat. Burgers kunnen ook terecht op de infolijn +687 200 000 van 8-16 uur tijdens de week en van 8-12 uur op zaterdag.