Reizen naar Australië: Reisadvies

Reist u naar Australië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Australië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Australië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker bent u onderworpen aan de lokale wetten van het land. Als u de lokale wetten overtreedt, zelfs zonder het te weten, kunt u worden gearresteerd, gevangengezet of gedeporteerd.

Het is illegaal om foto's te maken van bepaalde gebouwen, zoals in bepaalde delen van Australische luchthavens, in de buurt van gevangenissen en op militaire basissen.

Alcohol en drugs

De straffen op bezit, gebruik of handel in drugs zijn streng. Veroordeelde overtreders kunnen rekenen op lange straffen en boetes. Zie de webpagina van het Australische ministerie van Volksgezondheid voor meer informatie.

Rijden onder invloed van alcohol kan resulteren in een gevangenisstraf.

Willekeurige ademtests van het alcoholpromillage van bestuurders komen vaak voor.

Douane

Er bestaat een strenge reglementering op de invoer van producten van agrarische, plantaardige of dierlijke aard. Verse voedingswaren mogen niet worden ingevoerd en op een overtreding staat een zware boete.

 
Waar moet u op letten bij uw 
aankomst in Australië?

Er bestaan importrestricties op veel verschillende producten. Let wel: bij aankomst kunnen alle bagages in uw bijzijn gescreend worden door een douanebeambte. Het is verplicht elke toestand aan te geven die een "quarantaine"-maatregel op gang kan brengen. Iedere persoon die geen levensmiddelen of producten van plantaardige of dierlijke oorsprong aangeeft, is onderhevig aan zware boetes of vervolgingen. Levensmiddelen, zoals kaas, zuivelproducten, noten, zaden, verse groeten en fruit, planten etc. laat u best thuis.

 
Farmaceutische producten

In Australië is de invoer van farmaceutische producten onderhevig aan een strikte regelgeving. Geneesmiddelen moeten bij aankomst worden aangegeven. Het is nuttig in het bezit te zijn van een verklaring of voorschrift van uw arts dat het gezondheidsprobleem vermeldt, evenals de aard van de geneesmiddelen.

 
Working Holiday Program

Indien u naar Australië reist met een ‘working holiday visum’, houd er dan rekening mee dat sommige jobs die aangeboden worden, fysiek zeer belastend kunnen zijn. Dit geldt in het bijzonder voor de landbouwsector en werk in de openlucht. Vraag steeds zo veel mogelijk informatie voor u een contract ondertekent en probeer zoveel mogelijk inlichtingen in te winnen van mensen die ervaring hebben op die plek. Raadpleeg in geval van twijfel, een dokter of de sociale inspectiediensten Health & Safety.


Tabak en e-sigaret

De federale structuur van Australië betekent dat de toepasselijke wetgeving op dit gebied kan variëren, soms aanzienlijk, afhankelijk van de staat of het gebied waar u zich bevindt. Het is daarom raadzaam om vooraf te informeren naar de relevante lokale voorschriften voor uw resort(s) om onaangename verrassingen te voorkomen. Meer informatie via deze link.