Reizen naar Australië: Reisadvies

Reist u naar Australië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Australië

Informatie over vervoer in Australië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Rondreizen in Australië

Australië is een enorm groot continent. Reizigers kunnen voor onverwachte moeilijkheden komen te staan wanneer ze in geïsoleerde en verlaten regio’s reizen. Wie naar afgelegen en dunbevolkte gebieden zoals de outback wenst te reizen, doet er goed aan de tocht grondig voor te bereiden, steeds voldoende drinkwater en brandstof te voorzien en vooraf advies in te winnen over potentiële moeilijkheden of gevaren (bosbranden, overstromingen, gevaar voor beten of vergiftiging door ongedierte ...) bij de plaatselijke politie- of toerismedienst. Het is ook aangeraden regelmatig de nieuwsberichten te volgen en plaatselijke websites te raadplegen, zoals de federale overheidswebsite Emergency Management Australia.

 Houd er bij problemen in de “outback” rekening mee dat de communicatiemiddelen beperkt of onbestaande kunnen zijn. Met een mobiele telefoon kan u in alle grote steden bellen, maar buiten de grote steden is de GSM-ontvangst allerminst gegarandeerd.

Uitvoerige informatie en aan te raden lectuur voor rondreizigers in Australië is onder andere te vinden op de volgende websites: Australia en Australian Tourism Net. 
Veiligheid / info wegen

Bijzondere aandacht moet besteed worden aan de snelheidsbeperkingen. In Australië rijdt men ook links. De kwaliteit van de autowegen is wisselvalig, maar vaak goed. Australië gebruikt, zoals België, het metrieke stelsel. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Australische Bureau voor verkeersveiligheid.

In het binnenland kunnen gedurende het regenseizoen zeer grote gebieden van de buitenwereld afgesloten worden, waardoor wegen volledig versperd raken. Situaties kunnen verrassend omslaan. Een reis dient dan ook zeer goed te worden voorbereid. Zorg ervoor dat u zeker een GPS meehebt en één of twee reservebanden. Plan uw route zorgvuldig en vraag desnoods hulp aan de lokale bevolking.

Op enkele grote banen en op een aantal snelwegen van grote steden moet er tolgeld worden betaald. In New-South-Wales, Queensland, en Victoria kan dit elektronisch met een "E-tag". Voor meer informatie: 
RTA > myE-Toll en tollpay.

Als u in landelijke gebieden rijdt, wees dan waakzaam voor loslopende dieren, zoals kangoeroes, wombats; en 'road-trains' (lange vrachtwagens met meerdere opleggers die met elkaar zijn verbonden).

Het inhalen van road-trains is gevaarlijk, en u kunt best uit de weg gaan om tegemoetkomende road-trains te laten passeren om te voorkomen dat u opzij wordt geveegd door de luchtverplaatsing. 
Veiligheid / info luchtvaart

De afstanden in Australië zijn zodanig groot, dat de meesten het vliegtuig verkiezen voor verplaatsingen. Zie de website van het Australische Bureau voor verkeersveiligheid voor informatie over de veiligheid van het luchtvaartverkeer in Australië.

 
Veiligheid / info scheepvaart

Voor meer informatie, raadpleeg deze link.

 
Veiligheid / info trein - en busverkeer

Australië is een heel uitgestrekt land. Alle grote steden zijn per trein bereikbaar, maar er zijn enorme gebieden zonder spoorwegverbinding. Vaak wordt de bus boven de trein verkozen omdat busreizen meestal goedkoper zijn.