Reizen naar Azerbeidzjan: Reisadvies

Reist u naar Azerbeidzjan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update in Azerbeidzjan

Laatste updates en informatie in Azerbeidzjan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Update over de veiligheidssituatie

Alle reizen naar de administratieve districten Kelbajar, Lachin, Gubadli, Zangilan, Jabrayil, Fuzuli, Khojavend, Shusha, Khojali, Agdam, Terter en de stad Khankendi worden formeel afgeraden. Er kan geen consulaire hulp geboden worden in deze gebieden.

De hierboven genoemde gebieden zijn over het algemeen niet toegankelijk voor bezoekers. De regio is nog bezaaid met landmijnen en onontplofte munitie.

Hoewel er sinds 10 november 2020 een staakt-het-vuren van kracht is tussen Armenië en Azerbeidzjan, kan de situatie op het terrein en aan de grens evolueren. Nieuwe heropflakkeringen van de vijandigheden of militaire activiteiten zijn niet uit te sluiten. Het is daarom eveneens aangewezen om de internationale grens tussen Azerbeidzjan en Armenië te vermijden. Dit geldt ook voor de grens tussen de exclave Nachitsjevan en Armenië.

Personen die de vroegere autonome oblast van Nagorno-Karabach bezocht hebben zonder voorafgaande toestemming van de Azerbeidzjaanse autoriteiten, riskeren gearresteerd te worden en worden als ‘persona non grata’ beschouwd in Azerbeidzjan.

Belgen in Azerbeidzjan worden aanbevolen om bereikbaar te blijven en zich blijvend in te lichten over lokale ontwikkelingen via officiële bronnen.

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Azerbeidzjan heeft maatregelen genomen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Het zogenaamde ‘special quarantine regime’ wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast door de Azerbeidzjaanse autoriteiten.

Toegang tot het grondgebied

Sinds 28 maart 2023 is het niet langer verplicht om een bewijs van vaccinatie of immuniteit tegen COVID-19 voor te leggen bij het betreden van het Azerbeidzjaans grondgebied.

Reizigers kunnen dus voortaan zonder enige COVID-restricties per vliegtuig naar Azerbeidzjan reizen. Belgen en personen die een permanent verblijfsrecht genieten in België kunnen online een visum aanvragen, via het officiële portaal voor elektronische visa. De Ambassade van Azerbeidzjan in Brussel is de bevoegde autoriteit om meer informatie te bekomen over de visumprocedures.

In het kader van het special quarantine regime blijven de landgrenzen van Azerbeidzjan tot nader order gesloten. Het special quarantine regime blijft minstens van kracht tot 1 oktober 2024.

Het is op dit moment niet mogelijk om per trein, bus, wagen, moto of fiets naar Azerbeidzjan te reizen, inclusief vanuit Georgië. Reizigers die via Azerbeidzjan naar Centraal-Azië willen reizen, moeten hiermee rekening houden.