Reizen naar Azerbeidzjan: Reisadvies

Reist u naar Azerbeidzjan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Azerbeidzjan

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Azerbeidzjan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Update over de veiligheidssituatie

Alle reizen naar Nagorno-Karabach, een niet internationaal erkende entiteit, en de omliggende gebieden Kelbajar, Lachin, Gubadli, Zangilan, Jabrayil, Fuzuli en Aghdam worden formeel afgeraden. Er kan geen consulaire hulp geboden worden in deze gebieden.

Hoewel de situatie sinds de ondertekening van een staakt-het-vuren op 10 november 2020 is gestabiliseerd, is de regio nog bezaaid met landmijnen en onontplofte munitie. Daarnaast zijn tijdelijke heropflakkeringen van de vijandigheden niet uit te sluiten. Het is daarom aangewezen om de internationale grens met Armenië te vermijden.

De toegang tot de gebieden die momenteel door de Russische vredesmacht worden gecontroleerd, is bovendien enkel mogelijk na voorafgaande toestemming van de Azerbeidzjaanse autoriteiten. Personen die de regio bezoeken zonder voorafgaande toestemming van de Azerbeidzjaanse autoriteiten riskeren gearresteerd te worden en worden als ‘persona non grata’ beschouwd in Azerbeidzjan.

Belgen in Azerbeidzjan worden aanbevolen om bereikbaar te blijven en zich blijvend in te lichten over lokale ontwikkelingen via officiële bronnen. 

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Azerbeidzjan heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan. Het zogenaamde special quarantine regime wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast door de Azerbeidzjaanse autoriteiten.

Toegang tot het grondgebied

Sinds 28 maart 2023 is het niet langer verplicht om een bewijs van vaccinatie of immuniteit tegen COVID-19 voor te leggen bij het betreden van het Azerbeidzjaans grondgebied.

Reizigers kunnen dus voortaan zonder enige COVID-restricties per vliegtuig naar Azerbeidzjan reizen. Belgen en personen die een permanent verblijfsrecht genieten in België kunnen online een visum aanvragen, via het officiële portaal voor elektronische visa. De Ambassade van Azerbeidzjan in Brussel is de bevoegde autoriteit om meer informatie te verstrekken over de visumprocedures.

In het kader van het special quarantine regime blijven de landgrenzen van Azerbeidzjan tot nader order gesloten. Het special quarantine regime blijft minstens van kracht tot 1 juli 2023.

Het is op dit moment niet mogelijk om per wagen, moto of fiets naar Azerbeidzjan te reizen, inclusief vanuit Georgië. Reizigers die via Azerbeidzjan naar Centraal-Azië willen reizen, moeten hiermee rekening houden.

COVID-19-maatregelen ter plaatse

Sinds 28 maart 2023 is het niet langer verplicht om een bewijs van vaccinatie of immuniteit tegen COVID-19 voor te leggen bij het betreden van hotels, shoppingcentra, evenementen, sportzalen en andere plaatsen waar dit voordien verplicht was.

De geldende sanitaire procedures en medische contactgegevens zijn beschikbaar op de Azerbeidzjaanse website over COVID-19 (in het Azerbeidzjaans). We raden alle reizigers aan om de hygiënevoorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nauw op te volgen. Relevante nieuwe informatie wordt ook op de Facebookpagina van de Ambassade geplaatst.