Reizen naar Azerbeidzjan: Reisadvies

Reist u naar Azerbeidzjan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Azerbeidzjan

Informatie over de lokale wetgeving in Azerbeidzjan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Douanewetgeving 

Enkel goederen voor (beperkt) eigen gebruik mogen in- en uitgevoerd worden Voor de  uitvoer van voorwerpen van het nationaal cultureel erfgoed (tapijten, antiek, schilderijen), zelfs al hebben deze geen artistieke/monetaire waarde, is een voorafgaande  toelating vereist. Bij het ontbreken hiervan riskeert men inbeslagname of betaling van een boete bij het vertrek. Dit is onder meer het geval voor tapijten waarvoor een vergunning van het Staatsmuseum voor Tapijten dient voorgelegd te worden.

Drugs 

Alcoholgebruik is toegelaten, maar misbruik wordt streng gestraft. Er is een nultolerantie voor wagenbestuurders).

Op het bezit, de handel of het gebruik van drugs staan zeer zware straffen in Azerbeidzjan. Aan de reizigers  wordt aangeraden zelf hun koffers te pakken en deze goed in de gaten te houden tijdens de reis.

Seksualiteit 

Er is geen wettelijke beperking betreffende het gedrag of de seksuele oriëntatie van personen, op voorwaarde dat de uiting van dit gedrag discreet blijft ten aanzien van de lokale bevolking, vooral buiten de toeristische trekpleisters.

Fotografie 

Het is verboden militaire gebouwen of terreinen, petroleuminstallaties en de metro van Bakoe te fotograferen.

Zeden en gewoonten 

Het is aangeraden de plaatselijke tradities en gebruiken te respecteren.


Azerbeidzjan kent een aanzienlijke verkoop van namaakgoederen (merkkledij, handtassen, e.d.). In de meeste EU-landen is ook het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, wordt er beslag opgelegd en krijgt de reiziger een fikse boete gaande van 50 tot 20.000 euro.