Reizen naar Azerbeidzjan: Reisadvies

Reist u naar Azerbeidzjan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Azerbeidzjan

Informatie over de lokale wetgeving in Azerbeidzjan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Douanewetgeving 

Enkel goederen voor (beperkt) eigen gebruik mogen in- en uitgevoerd worden. Goederen die beschouwd worden als nationaal cultureel erfgoed (tapijten, antiek, schilderijen, koper, samovars…), kunnen niet worden uitgevoerd zonder toelating van het Ministerie van Cultuur, zelfs al hebben deze objecten geen artistieke/monetaire waarde. Bij het ontbreken hiervan riskeert men inbeslagname of betaling van een boete bij het vertrek. Het is aangeraden om zich bij de verkoper te informeren.

Indien een certificaat vereist is, en dit niet bij de verkoop werd meegegeven, kan men bij de volgende instanties terecht:

Tapijten en aanverwante producten, borduurwerk, koper, juwelen en samovars

Azerbaijan National Carpet Museum

Mikayil Huseynov Avenue 28, AZ 1000 Baku

+994 12 497 20 16; +994 12 497 20 72

mail@azcarpetmuseum.az

 

De commissie komt samen op woensdag. Men moet foto’s voorleggen van het object. Het certificaat kost AZN 25 (1 week) of AZN 45 (1 dag).

 

Kunstwerken (schilderijen en sculpturen)

Azerbaijan National Museum of Art

Niyazi street 9/11, Baku

tel: +994 12 492 50 19 – ext: 147

nationalmuseum.az@gmail.com

De commissie komt samen op woensdag. Men moet 3 foto’s van het object voorleggen, samen met een kopie van het paspoort. Het certificaat kost AZN 20 (1 week) of AZN 40 (max. 2 dagen).

Muziekinstrumenten

Azerbaijan State Museum of Musical Culture

Neftchilar Avenue 49, Baku  (Museum Center)

994 12 598 44 79

azmusicmuseum@gmail.com

 

Men kan terecht van maandag tot vrijdag. U moet het instrument meebrengen naar het museum. Het certificaat kost AZN 25 (3 dagen) of ASN 45 (1 dag).

Souvenirs uit Armenië kunnen mogelijkerwijze door de Azerbeidzjaanse autoriteiten in beslag genomen of vernietigd worden.

Alcohol en drugs 

Alcoholgebruik is toegelaten, maar misbruik wordt streng gestraft. Er is een nultolerantie voor wagenbestuurders.

Op het bezit, de handel of het gebruik van drugs staan zeer zware straffen in Azerbeidzjan. Reizigers worden aangeraden om zelf hun koffers te pakken en deze goed in de gaten te houden tijdens de reis.

Seksualiteit 

Er is geen wettelijke beperking betreffende het gedrag of de seksuele oriëntatie van personen, op voorwaarde dat de uiting van dit gedrag discreet blijft ten aanzien van de lokale bevolking, vooral buiten de toeristische trekpleisters.

Fotografie 

Het is verboden militaire gebouwen of terreinen, petroleuminstallaties en de metro van Bakoe te fotograferen.

Zeden en gewoonten 

Het is aangeraden de plaatselijke tradities en gebruiken te respecteren.

Varia

Azerbeidzjan kent een aanzienlijke verkoop van namaakgoederen (merkkledij, handtassen, …). In de meeste EU-landen is ook het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, wordt er beslag opgelegd en krijgt de reiziger een fikse boete gaande van 50 tot 20.000 euro.