Reizen naar Azerbeidzjan: Reisadvies

Reist u naar Azerbeidzjan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Azerbeidzjan

Praktische info over reizen in Azerbeidzjan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Geldigheid paspoort

Bij binnenkomst in Azerbeidzjan dient het paspoort ten minste 3 maanden na afloop van het visum geldig te zijn


Verplicht visum

Belgen en onderdanen van andere EU-lidstaten dienen voorafgaand over een visum te beschikken om tot het grondgebied van Azerbeidzjan toegelaten te worden.

Bezitters van een diplomatiek paspoort hebben geen visum nodig om te reizen.

Opmerkingen:

  • uw visum moet geldig zijn bij het verlaten van Azerbeidzjan
  • in uitzonderlijke gevallen kan een verlenging van het visum bekomen worden bij de Staatsdienst voor Migratie (adres: State Migration Service, 202 Binagadi Highway, 3123 Block, Binagadi district, AZ1114 Baku - tel. +994 (0)12 565 61 18 / 19 / 20 / 21 / 22 - e-mail: info@migration.gov.az

De aanvraag voor de verlenging moet gemotiveerd worden. Overschrijding van de termijn van het visum kan leiden tot (geldelijke) sancties.


REGISTRATIEPLICHT (vanaf een verblijf van 15 dagen en langer)

Reizigers die in het bezit zijn van een visum geldig voor 30 dagen en die vijftien dagen of langer in Azerbeidzjan willen verblijven (alsook degenen die hun verblijfplaats binnen het land wijzigen)  moeten hun tijdelijke verblijfplaats binnen de eerste vijftien dagen online laten registreren bij de Staatsdienst voor Migratie of via de regionale Staatsdienst voor Migratie.

In geval van twijfel over de registratieplicht, gelieve de website: https://migration.gov.az/home/calculator te bezoeken. Deze elektronische toepassing laat de reiziger toe na te gaan vanaf welke datum hij zich precies moet registreren.

Voor bezoeken korter dan 15 overnachtingen is dit niet nodig. Voor elke wijziging van verblijfplaats na 14 dagen is een nieuwe registratie nodig.

Registratie kan gedaan worden door het hotel, online via de applicatie ‘MigAz’( Azerbaijan)  of door zich persoonlijk bij de migratiediensten aan te bieden. Voor elke wijziging van verblijfplaats, na de 14 dagen van het oorspronkelijke verblijf, dient de registratieprocedure te worden overgedaan. 


Rijbewijs 

Een Belgisch rijbewijs (bankkaartformaat) is geldig in Azerbeidzjan voor korte verblijven ( 30 dagen). Voor langere verblijven moet een lokaal rijbewijs verworven worden.


Betaalmiddelen 

De munteenheid in Azerbeidzjan is de Manat (valutacode: AZN). Het is mogelijk om geld af te halen met internationale kredietkaarten: Visa, American Express, Master Card. Er zijn vele bankautomaten en wisselkantoren in Bakoe. Het gebruik van kredietkaarten als betaalmiddel in winkels of de lokale administratie is mogelijk en wordt aanvaard in Bakoe.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


GSM en communicatiefaciliteiten 

Een reiziger die de intentie heeft langer dan een maand in Azerbeidzjan te verblijven, dient binnen de 30 dagen na aankomst zijn GSM te laten registreren bij een lokaal postkantoor.

Bij nalatigheid van de registratie zal er geen gebruik kunnen worden gemaakt van het lokale telefonienetwerk. In geval van vergetelheid, kan de telefoon gedeblokkeerd worden binnen een termijn van 3 dagen, op voorwaarde dat u hem alsnog registreert. Het is reeds voorgevallen dat populaire communicatiesystemen (zoals Whatsapp of Skype) tijdelijk geblokkeerd worden bij wijze van veiligheidsmaatregel tijdens bepaalde grote evenementen.


Reisverzekering 

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (rechtsbijstand, medische kosten en repatriëring) is absoluut noodzakelijk.


Consulaire bijstand  

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in Azerbeidzjan, kunnen de Belgen  een beroep doen op de Belgische Ambassade in Bakoe.

Adres: ISR Plaza (6th Floor), Nizami St. 69, AZ1005, BAKU
Tel: +994 12 437 37 70
Noodnummer (buiten de openingsuren): +994 50 291 88 22
Fax: +994 12 437 37 71
embassy.baku@diplobel.fed.be

Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.


Dubbele nationaliteit

Landgenoten die eveneens over de Azerbeidzjaanse nationaliteit beschikken worden door de autoriteit als Azerbeidzjaan beschouwd. Consulaire bijstand vanwege de Belgische ambassade in Bakoe is dan ook niet mogelijk. Reizigers die het land binnenkwamen met een Azerbeidzjaans paspoort moeten het land verlaten met hetzelfde paspoort.

 
Belangrijke opmerking

Het is onmogelijk consulaire bijstand te verlenen aan reizigers die zich in Nagorno-Karabakh of in een van de 7 nabije provincies bevinden.

Nuttige telefoonnummers: 

Brandweer: 101
Politie (dringende gevallen): 102
Ambulance, dringende medische hulp: 103
Noodgevallen: 112