Reizen naar Azerbeidzjan: Reisadvies

Reist u naar Azerbeidzjan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Azerbeidzjan

Informatie over vervoer in Azerbeidzjan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Info wegen

Wagens rijden rechts op de weg.

Het wegverkeer is gevaarlijk en het risico op verkeersongevallen is hoog. Dagelijks zijn er ernstige ongevallen (verschillende doden per dag in Azerbeidzjan). Reizigers dienen extra waakzaam te zijn op de weg. ’s Nachts met de wagen rijden buiten de grootstedelijke gebieden wordt afgeraden. Veel wegen zijn in slechte staat en nauwelijks verlicht.

Bij een verkeersongeval wordt een vaststelling opgemaakt door de politie (een formaliteit die meerdere dagen in beslag kan nemen). Aangezien de bijdrage aan de verplichte verzekering in Azerbeidzjan bescheiden is, is de stoffelijke schade die een bedrag van 5.000 AZN overschrijdt ten laste van de foutieve of de betrokken eigenaar van het voertuig. Wanneer er slachtoffers zijn, is men verplicht zo snel mogelijk de politie te contacteren en is het ten zeerste aanbevolen contact op te nemen met de ambassade van België in Bakoe (cf. praktische informatie).

De internationale grenzen met Georgië  (via de 2 grensposten van de noordelijke Lagodekhi-route of via de grenspost van de zuidelijke Rode Brug - route M27) en de grens met Iran (via twee grensposten: Astara en Bilasuvar) zijn momenteel gesloten.


Info luchtvaart 

De internationale luchthaven Heydar Aliyev is gesitueerd op 25 km van de hoofdstad. Taxi’s en een reguliere pendelbus (Aero Express)  verbindt de luchthaven met  het centrum van Bakoe

Binnenlandse vluchten worden enkel verzorgd door de nationale luchtvaartmaatschappij "Azerbaijan  Airlines" (AZAL).


Info scheepvaart 

In principe zijn er ferryverbindingen met Turkmenistan en Kazakhstan maar deze zijn onregelmatig en onbetrouwbaar. Enkel ter plaatse kan men desgevallend nuttige informatie vernemen.


Info treinverkeer en openbaar vervoer 

Het treinverkeer is beperkt en traag. Souvenirs uit Armenië kunnen mogelijkerwijze door de Azerbeidzjaanse autoriteiten in beslag genomen  of vernietigd worden.

Er is busvervoer tussen de voornaamste steden, maar de organisatie ervan is onvoorspelbaar.

Het netwerk van het openbaar vervoer in Bakoe is goed ontwikkeld.


In Bakoe zijn er talrijke goedkope taxi's. Het wordt aangeraden om officiële taxi’s te gebruiken (London taxi’s in auberginekleur), die voorzien zijn van een meter en in het algemeen betrouwbaarder zijn.