Reizen naar Azerbeidzjan: Reisadvies

Reist u naar Azerbeidzjan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Azerbeidzjan

Informatie over vervoer in Azerbeidzjan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Info wegen

Wagens rijden rechts op de weg.

Het verkeer in de steden is chaotisch en chauffeurs kunnen roekeloos gedrag vertonen. Het risico op verkeersongevallen is hoog. Zeker in moeilijke weersomstandigheden (regen, sneeuw) kunnen zware ongevallen gebeuren. Reizigers worden aangeraden extra voorzichtig te zijn.

Hoewel de meeste verkeersaders in het land over het algemeen goed onderhouden worden, zijn sommige wegen buiten de stedelijke agglomeraties in heel slechte staat. Buiten de steden is er nauwelijks verlichting. ’s Nachts rijden in deze gebieden is daarom afgeraden.  

Er zijn bijzonder veel snelheidscamera’s aanwezig op het Azerbeidzjaans wegennetwerk. Bij snelheidsovertredingen wordt er onmiddellijk een boete per SMS verstuurd naar de eigenaar van de auto. De meeste verhuurbedrijven verhalen de boetes op de huurder.

 

Bij een verkeersongeval wordt een vaststelling opgemaakt door de politie (een formaliteit die meerdere dagen in beslag kan nemen). Aangezien de bijdrage aan de verplichte verzekering in Azerbeidzjan bescheiden is, is de stoffelijke schade die een bedrag van 5.000 AZN overschrijdt ten laste van de foutieve of de betrokken eigenaar van het voertuig. Wanneer er slachtoffers zijn, is men verplicht zo snel mogelijk de politie te contacteren en is het ten zeerste aanbevolen contact op te nemen met de ambassade van België in Bakoe (zie praktische informatie).

Vanuit Azerbeidzjan , zijn er - grensposten met Georgië in Balakan/Lagodekhi en Red Bridge (M2). De grensposten met Iran zijn in Astara en Bilasuvar gelegen. Omwille van de sluiting van de Azerbeidzjaanse landgrenzen zijn deze grensovergangen momenteel niet toegankelijk voor personenverkeer.


Luchtvaart 

De internationale luchthaven Heydar Aliyev ligt op 25 km van de hoofdstad. Taxi’s en een reguliere pendelbus (Aero Express) verbinden de luchthaven met het centrum van Bakoe. De officiële taxi’s werken met een vast tarief en worden besteld bij de taxistand aan de uitgang van terminal 1. Om langdurige onderhandelingen met chauffeurs te vermijden, is het aangewezen om een officiële taxi te nemen.

Binnenlandse vluchten worden enkel verzorgd door de nationale luchtvaartmaatschappij "Azerbaijan Airlines" (AZAL).


Scheepvaart 

Er bestaan ferryverbindingen met Turkmenistan en Kazakhstan vanuit de haven van Alat (op 70 km afstand van Bakoe), maar de tijdschema’s liggen niet altijd vast. Het is beter om zich ter plaatse te informeren, want de informatie beschikbaar online is beperkt. Tickets kunnen wel op de website worden aangekocht.


Treinverkeer en openbaar vervoer 

Het treinverkeer is over het algemeen beperkt en traag. Tussen Bakoe en Ganja bestaat een comfortabele sneltrein die dagelijks rijdt. De Azerbeidzjaanse autoriteiten werken aan de verdere ontwikkeling van het sneltreinnetwerk.

Tussen Bakoe en Tbilisi bestaat een goede treinverbinding, maar sinds de sluiting van de landgrenzen van Azerbeidzjan is deze dienst opgeschort.

Er bestaat busvervoer tussen de voornaamste steden, maar de organisatie en comfort zijn onvoorspelbaar.

Het netwerk van het openbaar vervoer in Bakoe is goed ontwikkeld.

In Bakoe zijn er talrijke goedkope taxi's, onder andere via applicaties zoals Bolt. Veel taxi’s zijn in slechte staat (bijvoorbeeld geen gordels) en chauffeurs zijn soms roekeloos. Het is aangeraden om gebruik te maken van de officiële taxi’s (London taxi’s in auberginekleur), die voorzien zijn van een meter en in het algemeen betrouwbaarder zijn. Men moet op voorhand aan de chauffeur vragen om de meter te gebruiken.