Reizen naar de Bahama's: Reisadvies

Reist u naar de Bahama's? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor de Bahama's

Praktische info over reizen op de Bahama's.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Belgische burgers dienen te reizen met een internationaal paspoort (geldig tot 6 maanden na reis) maar hebben geen visum nodig. Men kan tot 8 maanden verblijven op de Bahama’s. De immigratiediensten zullen u, in geval van verlengd verblijf van een aantal maanden, bij het binnenreizen vragen om een bewijs van uw vertrekdatum.

Wanneer u reist via de Verenigde Staten dient u een ESTA aan te vragen. Raadpleeg hiervoor het reisadvies van de Verenigde Staten van Amerika.

 
Consulaire bijstand

Consulaire bijstand is beperkt op de Bahama’s. De beroepspost die bevoegd is voor de regio is de Ambassade van België in Washington DC (USA). België is ter plaatse in Nassau vertegenwoordigd door een ereconsul die kan bereikt worden via telefoon en email (contactgegevens terug te vinden op de website van de Ambassade van België in Washington DC onder de rubriek “Ambassade en Consulaten”).

Alle Belgen worden aangeraden om hun reis te registreren via Travellers Online

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Burgers met de dubbele Belgisch-Bahamese nationaliteit moeten weten dat de Belgische autoriteiten geen consulaire bijstand verlenen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.

 
Rijbewijs

Men dient in het bezit te zijn van het eigen Belgisch rijbewijs én een internationaal rijbewijs om te mogen rijden op de Bahama’s. Deze documenten moet u altijd kunnen voorleggen bij het rijden.

Een internationaal rijbewijs kan aangevraagd worden bij uw gemeentelijke administratie. Verifieer met de autoverhuurmaatschappij of u oud genoeg bent om een auto te huren: de minimumleeftijd verschilt van maatschappij tot maatschappij.

 
Betaalverkeer

De nationale munteenheid is de Bahamese dollar (B$1), die gelinkt is aan de Amerikaanse dollar. Dit betekent dat ze dus altijd dezelfde waarde hebben en beide kunnen zonder onderscheid worden gebruikt op de eilanden. Er is geen limiet op de hoeveelheid geld, verhandelbare instrumenten of meegebrachte juwelen of edelstenen maar vanaf een waarde van 10.000 BS (USD) dienen de goederen wel aangegeven te worden aan de Bahamaanse douanediensten.

Kredietkaarten worden quasi overal geaccepteerd. Gelieve in geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische bank- of kredietkaart onmiddellijk Card Stop (0032 78 170 170) te contacteren.

Indien u via de Verenigde Staten reist: ga na bij uw bank of uw kredietkaart bruikbaar is in de VS. Bij sommige banken moet de kaart vooraf geactiveerd worden. Indien u dit niet doet, kan u geen transacties doen waarvoor uw pincode nodig is, zoals geld afhalen.

Het is gebruikelijk om voor diensten allerhande een fooi van 15% te betalen, zoals in bars, taxi’s... In restaurants wordt de fooi van 15% meestal automatisch aan uw afrekening toegevoegd.

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.


Gsm en communicatie

Er kunnen ter plaatse prepaidkaarten gekocht worden. Verbindingen zijn in afgelegen gebieden niet altijd mogelijk.

 
Elektriciteit

De elektrische stroom in de Bahama's (110V) verschilt van die in België (220V), net zoals in de Verenigde Staten. Zorg voor een adapter. Ter plaatse zijn ze niet gemakkelijk te vinden.

 
Huisdieren

Het is aan te raden steeds contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om de laatste regelgeving voor het transport van huisdieren te kennen.