Reizen naar Bangladesh: Reisadvies

Reist u naar Bangladesh? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Bangladesh

Informatie over gezondheid en hygiëne in Bangladesh.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Coronavirus COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Sinds 25 mei 2023 hoeven reizigers die Bangladesh willen bezoeken niet langer een RT- / PCR-test of vaccinatiecertificaat voor te leggen. Meer informatie.

De gedetailleerde regels zijn terug te vinden op de website van de Civil Aviation Authority of Bangladesh. Personen ter plaatse worden verder aangeraden om de lokale regels inzake COVID-19 goed op te volgen.

Het is ten slotte sterk aan te raden een reis-, hospitalisatie- en repatriëringsverzekering af te sluiten vóór het vertrek.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische en gezondheidsinfrastructuren in Bangladesh laten veel te wensen over, vooral buiten de hoofdstad Dhaka. In geval van een ernstig probleem wordt een medische repatriëring of een transfer naar een hospitaal in Bangkok of Singapore aanbevolen. Het is noodzakelijk om een verzekering af te sluiten die een medische repatriëring dekt, en uw huisarts vóór het vertrek te consulteren. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen.

Enkele hospitaaladressen:

  • Wahab Clinic: Road 12, House 3, Baridhara, Dhaka ; Tel.: 00880 2 5881 4671 ou 00880 2 5881 4672
  • Apollo Hospital : Plot 1, Block E, Bashundara R/A, Dhaka. Tel.: 00880 2 986 07 25
  • Zaima Haque Sikder Hospital : Road 104, House 5, Gulshan 2, Dhaka; Tel. : 00880 2 9887458 / 881 5363

 Griep A(H1N1)

Sinds juni 2009 deed de griep A/H1N1 (de zogenaamde “varkensgriep” of “Mexicaanse griep”) haar intrede in Bangladesh.

Vogelgriep

Begin 2008 werd Bangladesh getroffen door vogelgriep (H5N1). Tot dusver werd geen enkel geval van overdracht op de mens vastgesteld.

Uitvoerige informatie aangaande influenza vindt u terug op de website ‘Alles weten over influenza’. Bijkomende informatie en de jongste nieuwsberichten betreffende vogelgriep bevinden zich op de websites van de FOD Volksgezondheid, van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen FAVV, of de Wereldorganisatie van Diergezondheid O.I.E.

Veiligheid water en voedsel

Bijna alle gezondheidsproblemen in Bangladesh hebben met water en voedsel te maken, die acute diarree kunnen veroorzaken. Het is aangewezen mineraalwater uit flessen te drinken of, bij ontstentenis hiervan, filters of zuiverende tabletten te gebruiken of het water van de kraan/put een lange tijd te laten koken. Het water van een rivier, meer of vijver is in geen enkel geval drinkbaar. Regelmatig gebruik ervan kan ernstige contaminatie veroorzaken omwille van het natuurlijke arsenicumgehalte dat aanwezig is in het grondwater.

Inentingen

Zie deze pagina.

Bijzondere gezondheidsrisico's

De lokale voorzieningen op het gebied van hygiëne beantwoorden geenszins aan de Europese normen. Voor bijkomende informatie wordt er verwezen naar de website van CIMED (Comité d'Informations Médicales - afhankelijk van het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken), die een fiche over Bangladesh bevat.

Malaria

In Bangladesh is malaria endemisch op het platteland, vooral in de Sundarbans en de Chittagong Hill Tracts. Voor korte verblijven is het sterk aangeraden onder een muggennet te slapen, muggenwerende producten die DEET bevatten te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven. 

Dengue

Dengue is een virale infectie, verspreid door muggen, die vooral overdag en bij valavond steken. Dengue is endemisch in Bangladesh, vooral tijdens het regenseizoen. Bangladesh werd in 2023 getroffen door een zeer hoge circulatie van het denguevirus, in alle delen van het land, met meer dan 900 doden. Symptomen zijn hoge koorts, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag. Aangezien deze ziekte gevaarlijk is en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om onmiddellijk een arts te consulteren zodra deze symptomen vastgesteld worden en zich steeds tegen muggen te beschermen door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muskietennet te slapen en lange kledij te dragen. Dengue komt zowel in de steden als op het platteland voor. Er bestaat sinds kort een vaccin tegen dengue: Qdenga. Dit vaccin vermindert de kans op een ernstig verloop van een dengue-infectie. Meer informatie leest u hier.

Chikungunya

Chikungunya-koorts is een virale infectie, verspreid door muggen die overdag steken (vooral bij zonsop- en zonsondergang) in het warmste seizoen. De symptomen zijn: acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en rode huidvlekken. Beschermende maatregelen: een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, bij valavond lange kledij dragen. Er bestaat geen specifieke behandeling, noch een vaccin. Chikungunya komt zowel in de steden als op het platteland voor.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals het wassen van de handen en het drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Bij de behandeling van diarree is het van het grootste belang dehydratatie te voorkomen en te behandelen. Om dehydratatie te voorkomen kunnen speciale zoutoplossingen gebruikt worden, die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die veelal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

AIDS, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn wijdverspreid in Bangladesh. Het is aangeraden zich te beschermen.

Bilharziose

Wandel nooit blootsvoets in stilstaand water. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor uw vertrek.

Zika

Het Zika-virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen. en door kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. 

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.