Reizen naar Barbados: Reisadvies

Reist u naar Barbados? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Barbados

Informatie over gezondheid en hygiëne in Barbados.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden. Sinds 22 september 2022 zijn in Barbados alle COVID-19-reisrestricties opgeheven.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen;
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
  • Heeft u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog;
  • Blijf thuis als u ziek bent;
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken;
  • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen;
  • Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

 

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 
Kosten/infrastructuur medische verzorging

Er is een heel goed Algemeen Ziekenhuis (Queen Elizabeth Hospital), en er zijn poliklinieken in elke provincie. Daarnaast zijn er private dokters en private ziekenhuizen waar de medische verzorging heel goed, maar ook heel duur is.

Hoewel de kwaliteit van de gezondheidszorg erg hoog is, kampt het Algemeen Ziekenhuis met organisatorische problemen, wat resulteert in lange wachttijden, vooral aan de dienst spoedgevallen. Er zijn publieke ziekenwagens, maar ook hier kunnen er lange wachttijden zijn. Privaat ziekenvervoer bestaat echter ook.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

Water is drinkbaar, en geeft normaal gezien geen problemen.

Er zijn strenge wetten wat betreft voedselveiligheid, dus er zijn weinig of geen klachten wat betreft voedselvergiftiging. Er zijn restaurants van alle types, en zelfs de straatventers die eten verkopen, moeten voldoen aan bepaalde regels, dus het is ook veilig om van hen voedsel te kopen.

 

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's

Dengue

Dengue komt voor, dus bescherming tegen muggen is nodig.

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door de Stegomyia mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskiettennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Gele koorts

Afhankelijk van je land van herkomst kan het zijn dat je een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts moet laten zien als je naar Barbados reist. Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor reizigers ouder dan één jaar uit landen met een risico op overdracht van gele koorts, inclusief luchthaventransits, tussenstops van meer dan 12 uur en verblijf in landen met een risico op overdracht van gele koorts.

Het vaccin moet ten minste tien dagen voor aankomst worden toegediend.

Zie de lijst met landen die vaccinatie tegen gele koorts vereisen of aanbevelen op de website van de WHO (alleen in het Engels).

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de "antidiarreïca" en "intestinale antiseptica" die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

AIDS, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Barbados zeer verspreid. Bescherm u voldoende, zoals elders.

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben wordt een snelle verspreiding van het zikavirus vastgesteld. Het virus wordt overgedragen door muggen die vooral overdag steken. Het virus veroorzaakt symptomen als koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijn, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door te slapen onder een muskietennet en kleren met lange mouwen en broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zika-virus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Meer informatie is beschikbaar op de sites van de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie  en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.