Reizen naar Benin: Reisadvies

Reist u naar Benin? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Benin

Informatie over de algemene veiligheid in Benin.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Vanwege veiligheidsrisico’s zoals terrorisme en ontvoeringen, wordt het formeel afgeraden om naar gebieden te reizen ten noorden van de denkbeeldige lijn die Boukoumbé – Tanguiéta – Banikoara – Kandi en Kalalé verbindt.

Niet-essentiële reizen ten noorden van deze lijn Boukoumbé – Natitingou – Bembéréké – Nikki, evenals reizen in het grensgebied tussen het departement Borgou en Nigeria, worden eveneens afgeraden als er geen bijzondere veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Het wordt aangeraden om zich ’s nachts niet alleen te verplaatsen, zowel in de steden als daarbuiten.

Het verkeer maakt veel slachtoffers. Het wordt daarom aanbevolen om waakzaam te blijven op de weg en de staat van het voertuig te controleren voordat u op reis gaat, vooral als u naar afgelegen gebieden reist.

De zee is langs de hele kustlijn van Benin bijzonder gevaarlijk en er vallen regelmatig verdrinkingslachtoffers. We raden aan om te zwemmen in stranden die beschermd worden door golfbrekers (Eldorado beach).

Het fotograferen van militaire of strategische personen en instellingen is verboden. Vraag altijd toestemming voordat u mensen fotografeert.

Neem geen overbodige documenten of geldsommen mee op verplaatsingen.

Ordediensten mogen geen geld vragen bij een overtreding zonder afgifte van een ontvangstbewijs met nummer, uitgegeven door hun administratie.


Criminaliteit

De criminaliteitscijfers zijn relatief laag in Benin. Over het algemeen zijn de risico's laag zolang u begeleid wordt of in druk bevolkte gebieden verblijft.

In de stad gaat het in het algemeen om kleine criminaliteit: zakkenrollers, diefstal, soms met agressie ’s avonds in verlaten straten, op personen die zich alleen of in kleine groep verplaatsen.

Het is belangrijk om de volgende veiligheidsadviezen te volgen:

 • Zorg ervoor dat u in steden op afgelegen plaatsen niet alleen bent;
 • Vermijd 's nachts bepaalde wijken in Cotonou  (oa. de havenzone, spoorwegen, stranden, en uitgaanswijken zoals Joncquet);
 • Draag geen handtassen of juwelen op drukke plaatsen (zoals de Dantokpa markt);
 • Neem geen grote sommen cash geld mee;
 • Vermijd de grensregio’s;
 • Vermijd uitnodigingen of drankjes en maaltijden (of andere) van onbekenden of vage kennissen;
 • Informeer steeds uw vrienden, kennissen of verantwoordelijken over uw verplaatsingen. met inbegrip van duur hiervan;
 • Parkeer uw voertuig op een verlichte plaats of op een drukke/bewaakte plaats om diefstal te voorkomen;
 • Gebruik uw telefoon niet als u achterop een motorfiets zit: er werden gevallen van afname met geweld gemeld;
 • Vergewis u ervan dat uw accommodatie wordt bewaakt, vooral als het een individuele woning betreft (type airbnb).

 
Internetfraude

Internetoplichting komt vaak voor, wees alert, vooral als u om financiële hulp wordt gevraagd. De gebruikte technieken zijn divers: nepvrienden, emotionele fraude of nepbedrijven. Cybercriminaliteit richt zich zowel op individuen als op bedrijven.

Contacteer bij twijfel cotonou@diplobel.fed.be.