Reizen naar Bhutan: Reisadvies

Reist u naar Bhutan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Bhutan

Informatie over gezondheid en hygiëne in Bhutan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Inzake COVID-19:

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Meer gedetailleerde informatie over COVID-19 regels in Bhutan kan worden teruggevonden op de officiële website Bhutan.travel (zie FAQ).

Het is belangrijk om de gezondheidsrisico’s van uw bestemming te controleren voor u vertrekt, zodat u zich hierop kunt voorbereiden.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Ziekenhuizen komen in Bhutan slechts voor in de voornaamste steden en zijn zeer rudimentair uitgerust. Een goede medische reis- en repatriëringverzekering, waarbij repatriëring via helikopter is voorzien, is dan ook erg belangrijk.

 
Veiligheid water en voedsel

Er wordt aangeraden om enkel verpakt water te drinken. Men moet er zich ook van vergewissen of gekookt of gebakken voedsel wel recentelijk genoeg gekookt of gebakken werd. Men kiest best de betere eetgelegenheden uit indien er keuze is. Lokale gerechten kunnen zeer sterk gekruid zijn.

Inentingen

Zie deze pagina.

 
Bijzondere gezondheidsrisico's

Hoogteziekte

Bhutan is een Himalayastaat, waar reizigers geconfronteerd kunnen worden met hoogteziekte. Acute hoogteziekte ontstaat door onvoldoende aanpassing aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Iedere laaglandbewoner kan ermee geconfronteerd worden van zodra hij 4 tot 8 uur boven de 2000m verblijft. Voor de symptomen van hoogteziekte, het nemen van preventieve maatregelen en het behandelen ervan, consulteert men best de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Malaria

In de gebieden in Bhutan lager gelegen dan 2000 meter, kan malaria voorkomen. Het is dan ook ten stelligste aangeraden om in die gebieden onder een muggennet te slapen en een muggenwerend product met DEET te gebruiken. In functie van uw algemene gezondheidstoestand zal uw arts u vóór de reis de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt zowel in de steden als op het platteland voor.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Men vermijdt best de producten die in lokale apotheken verkocht worden en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.