Reizen naar Bhutan: Reisadvies

Reist u naar Bhutan? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Bhutan

Informatie over gezondheid en hygiëne in Bhutan.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Inzake COVID-19: zie de rubriek COVID-19.

Het is belangrijk om de gezondheidsrisico’s van uw bestemming te controleren voor u vertrekt, zodat u zich hierop kunt voorbereiden.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Ziekenhuizen komen in Bhutan slechts voor in de voornaamste steden en zijn zeer rudimentair uitgerust. Een goede medische reis- en repatriëringverzekering, waarbij repatriëring via helikopter is voorzien, is dan ook erg belangrijk.

 
Veiligheid water en voedsel

Er wordt aangeraden om enkel verpakt water te drinken. Men moet er zich ook van vergewissen of gekookt of gebakken voedsel wel recentelijk genoeg gekookt of gebakken werd. Men kiest best de betere eetgelegenheden uit indien er keuze is. Lokale gerechten kunnen zeer sterk gekruid zijn.

 
Inentingen

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico's

Hoogteziekte

Bhutan is een Himalayastaat, waar reizigers geconfronteerd kunnen worden met hoogteziekte. Acute hoogteziekte ontstaat door onvoldoende aanpassing aan de lage zuurstofdruk op grote hoogte. Iedere laaglandbewoner kan ermee geconfronteerd worden van zodra hij 4 tot 8 u boven de 2000 m verblijft. Voor de symptomen van hoogteziekte, het nemen van preventieve maatregelen en het behandelen ervan, consulteert men best de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde

Malaria

In de gebieden in Bhutan, lager gelegen dan 2000 meter, kan malaria voorkomen. Het is dan ook ten stelligste aan te raden om in die gebieden onder een muggennet te slapen en een muggenwerend product met DEET te gebruiken. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u, vóór het afreizen, de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Denguekoorts

Denguekoorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen, die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de producten die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.