Reizen naar Bolivia: Reisadvies

Reist u naar Bolivia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Bolivia

Informatie over gezondheid en hygiëne in Bolivia.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 
Kosten/infrastructuur medische diensten

Het is aanbevolen een reisverzekering te nemen als financiële bescherming tegen ziekte of ongeval. Inlichtingen nemen bij het reisbureau.

 
Risico drinkbaar water en voeding

Het drinken van kraantjeswater wordt afgeraden wegens risico op maagklachten.

 
Inentingen

Zie deze pagina.

 
Bijzondere gezondheidsrisico's

Gele koorts

De WHO besliste in juni 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts administratief levenslang geldig is. Echter, het is niet zeker of iedereen effectief levenslang beschermd is na een eenmalige vaccinatie. Daarom is de drempel om een bijkomende eenmalige booster te geven zeer laag.

Gelieve de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen te raadplegen.

Gele koorts vaccinatie is verplicht voor alle reizigers vanaf de leeftijd van 9 maanden. De gebieden lager dan 2.300m zijn de meest risicovolle en bevinden zich ten oosten van de Andes: gans de departementen Chuquisaca, Norte de La Paz, Cochabamba, Tarija, Santa Cruz, Beni en Pando.

Hemorragische koorts

De Boliviaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd voor de mogelijke aanwezigheid van het Machupo-virus in de regio's Caranavi, Yungas, Beni en Mamore. Hemorragische koorts veroorzaakt door het Machupo virus is een ziekte bij knaagdieren die overdraagbaar is op de mens door blootstelling aan geïnfecteerde knaagdiersecreties en uitwerpselen of tekenbeten. Er zijn verschillende symptomen (griepsyndroom, bloedingen). Reizigers worden aangeraden om contact met knaagdieren te vermijden, de tropische gebieden in de getroffen regio’s te vermijden en maatregelen te nemen om tekenbeten te voorkomen.

Malaria

Er is geen malaria in de grote steden en ook niet in de gebieden gelegen boven de 2.500m. Dit betekent concreet dat er geen risico is in de volgende hooggelegen gebieden in het zuidwesten:

 • in het Oruro departement
 • in een aantal provincies in het zuidwestelijk deel van het La Paz departement met name in de provincies Ingavi, Los Andes, Omasuyos, Pacajes;
 • in het zuidelijk en centrale deel van het Potosi Departement.

1) Er is Niviquine-resistente falciparum malaria in Santa Cruz aan de grens met Brazilië in de noordelijk gelegen departementen Pando en Beni (in een strook van het tropische amazonegebied grenzend aan de Braziliaanse staten Acre en Rondonia, vooral in de plaatsen Guayaramerin en Riberalta). Maatregelen om zich te beschermen tegen muggesteken 's avonds en 's nachts zijn steeds essentieel om zich tegen mogelijke malaria te beschermen. De inmane van malariatabletten is nodig, consulteer uw arts en de website van het tropisch instituut voor de meest aangewezen behandeling.

2) Er is wel beperkt tot zeer beperkt malariarisico het ganse jaar door in de gebieden beneden de 2.500m (maar dus niet in het centrum van de grote steden) in de overige gebieden van Bolivia (doch overwegend de goedaardige vivax-malaria) en e antimugmaatregelen volstaan hier. Alleen in de departementen Tarija en Chuquisaca in de laaggelegen landelijke gebieden aan de grens met Paraguay en Argentinië, zijn malariatabletten wel aangewezen. Consulteer uw arts en de website van het Tropisch Instituut.

Bij koorts tijdens of na uw reis ook steeds aan de mogelijkheid van malaria denken.

Dengue-koorts

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door de Aedes mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Dengue komt voor in de lager gelegen gebieden van Bolivia en vooral in het regenseizoen (van november tot april). De te nemen voorzorgsmaatregelen tegen de Dengue epidemie blijven van kracht in de regio's van Santa Cruz (rond de stad), Beni (Riberalta), Pando (Cobija) en Cochabamba (Villa Tunari). Reizigers dienen zich extra te wapenen tegen muggenbeten. Het gebruik van muskietennetten en repellants wordt in deze streken bijgevolg sterk aangeraden.

Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat Dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben wordt een snelle verspreiding van het zikavirus vastgesteld. Het virus wordt overgedragen door muggen die vooral overdag steken. Het virus veroorzaakt symptomen als koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijn, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door te slapen onder een muskietennet en kleren met lange mouwen en broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Meer informatie is beschikbaar op de sites van de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

 
Hooggebergte

Bolivia is een bergachtig land. De luchthaven van La Paz (El Alto) bevindt zich op een hoogte van 4080 m en de stad op 3600 m. Het is raadzaam voor het vertrek inlichtingen te nemen aangaande de risico's verbonden aan reizen op grote hoogte. De trekkers en alpinisten dienen een acclimatisatieperiode van 1 week in acht te nemen tijdens dewelke zware inspanning boven 3500 m vermeden moet worden.

Alpinisme: het is absoluut noodzakelijk dat de liefhebbers van hooggebergte beroep doen op lokale gidsen met routine om in de Andes te klimmen. Er bestaat geen enkele reddingsdienst in Bolivia en dit wegens de quasi-afwezigheid van helikopters die op een hoogte van 4500 m kunnen vliegen. Het wordt de alpinisten voor hun vertrek ten zeerste aangeraden na te gaan of hun verzekeringspolis reddingsoperaties boven 4000 m dekt.