Reizen naar Bolivia: Reisadvies

Reist u naar Bolivia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Bolivia

Informatie over vervoer in Bolivia.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid/info wegen

Belgische toeristen die naar Bolivia reizen met hun eigen wagen dienen deze te registreren in SIVETUR (Declaración Jurada de Ingreso y Salida de Vehículos de Uso Privado para Turismo) via volgende website - SERVICIOS - APLICACIONES - SIVETUR of via dezelfde website - viajero - registro de vehículos turísticos. Men kan vanuit gelijk welke smartphone naar de Play Store gaan en AN SIVETUR opzoeken. De applicatie kan gratis geïnstalleerd worden en laat toe het formulier in te vullen. 

Het is uiterst belangrijk dat de toeristen het toegestane verblijf van het voertuig op Boliviaans grondgebied respecteren, want indien het voertuig Bolivia niet op tijd verlaat, zal die, volgens de Boliviaanse wetgeving, in beslag genomen worden.

Op 30 juli 2016 lieten 5 personen (waaronder 3 landgenoten) het leven bij een ongeval met een 4x4-voertuig op de Salar de Uyuni. Vooraleer een tour te boeken is het van belang om na te gaan of alle reglementeringen worden gerespecteerd m.b.t. de staat van het voertuig (vraag voertuig te zien bij de afspraken), geschikte chauffeur en gids.

Bij de grensovergang tussen Bolivia en Peru via bus is het zeker (ook ’s nachts!) van belang de chauffeur erop te wijzen dat u de nodige formaliteiten dient te  vervullen bij de grensposten om de uit- en inreisstempel van Bolivia en Peru te verkrijgen (en omgekeerd). Indien u geen  inreisstempel in uw paspoort hebt kan dit zeker in Peru (maar ook in Bolivia) uw vertrek uit het land ernstig bemoeilijken. Aangezien de lokale Boliviaanse en Peruviaanse bevolking geen formaliteiten dienen te vervullen, hebben de chauffeurs de neiging te zeggen aan de grensposten dat er geen toeristen aan boord zijn om zo tijd te besparen.

Men dient steeds oplettend te zijn tijdens reizen op de weg. Het openbaar vervoer kan gevaarlijk zijn wegens onvoorzichtig rijgedrag van de chauffeurs (te hoge snelheid), de slechte staat van de voertuigen en omdat de langeafstandsbussen een geliefd doelwit zijn voor dieven. Het is aangewezen beroep te doen op minibussen of bekende busmaatschappijen.

Op de website van de Boloviaanse wegenautoriteit kunt u op voorhand raadplegen of er wegen geblokkeerd zijn.

De oude route naar de Yungas is uiterst gevaarlijk, omdat deze weg zeer steil en smal is en omdat er bij zware regenval aardverschuivingen kunnen plaatsvinden. Geadviseerd wordt uitsluitend gebruik te maken van de nieuwe route naar de Yungas.


Veiligheid/info luchtverkeer

Voor binnenlandse vluchten is BOA de enige luchtvaartmaatschappij met een IOSA-IATA-veiligheidscertificaat.