-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Veiligheid / info wegen
De staat van het wegennet laat, zeker buiten de grote agglomeraties, soms te wensen over. De overvloedige sneeuwval en het bergachtige terrein maken de wegen tijdens de wintermaanden vaak moeilijk berijdbaar (winterbanden verplicht). Snelheidscontroles zijn talrijk en streng (de geldende snelheidsbeperkingen zijn 50 km/u in de stad, 80 km/u buiten de agglomeraties en 130 km/u op autosnelwegen). De plaatselijke rijstijl is vaak onvoorspelbaar.
Het is dus aan te raden de nodige voorzichtigheid in acht te nemen, de verkeersregels nauwgezet te respecteren en bij voorkeur niet 's nachts te reizen. Controleer voor uw vertrek of uw autoverzekeringspolis geldig is voor Bosnië en Herzegovina (de "groene kaart" dient de landencode "BiH" te vermelden). De verplichte verzekering tegen derden kan eventueel ook aan de grensposten worden aangegaan.
Veiligheid / info luchtvaart
De luchthaven van Sarajevo is modern en biedt dagelijks niet-rechtstreekse vluchten aan naar Brussel (o.a. via Wenen, München, Belgrado, Zagreb en Zürich). Er zijn twee directe luchtverbindingen per week tussen Sarajevo en Charleroi. Er is tevens een rechtstreekse luchtverbinding tussen Banja Luka en Charleroi, met wisselende frequentie naargelang het seizoen.
In de wintermaanden kunnen vluchten van en naar Sarajevo vertraagd of afgelast worden omwille van slechte weersomstandigheden (mist, smog, sneeuw...). Consulteer ook de website van de Europese Commissie i.v.m. luchtvaartveiligheid.
Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer
Het is in principe mogelijk, maar omslachtig, om per trein vanuit Brussel-Zuid naar Sarajevo te reizen (via München en Zagreb). Het treinnetwerk in Bosnië en Herzegovina is overigens sterk verouderd, weinig comfortabel en bedient enkel de grote assen. Busreizen naar Bosnië en Herzegovina vertrekken vanuit Antwerpen, Brussel en Luik.