Reizen naar Brazilië: Reisadvies

Reist u naar Brazilië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Brazilië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Brazilië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID- 19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.”

Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.

Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

 

Naar Brazilië reizen

Brazilië laat buitenlandse reizigers toe via de lucht, over land of over zee het grondgebied binnen te komen volgens de gebruikelijke wettelijke inreis- en verblijfsvoorwaarden. Meer informatie vindt u in de rubriek Reisdocumenten en op de website van het Consulaat-Generaal van Brazilië in België (in het Portugees).

Sinds 21 mei 2023 vereist Brazilië niet langer een bewijs van vaccinatie tegen COVID-19, noch een negatieve PCR-test, voor reizigers die Brazilië binnenkomen.

Voor alle vragen over de inreis-, verblijfs- en uitreisvoorwaarden in Brazilië contacteert u de Braziliaanse overheden. Zie meer informatie op hun website (in het Portugees).

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

Een goede medische verzekering, met repatriëring, is sterk aangewezen voor Belgen die naar Brazilië reizen. Kwalitatieve medische zorgen zijn vaak heel duur.

 
Veiligheid water en voedsel

Water: geen kraantjeswater drinken. Drink liever water van gesloten flessen.

Voedsel: reizigers worden aangeraden lang genoeg vóór hun vertrek de volgende websites te raadplegen:

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.
 

Specifieke gezondheidsrisico's

Apenpokken

Wereldwijd woedt in verschillende landen een apenpokkenuitbraak, die de WHO op 24 juli 2022 uitriep tot een internationale medische noodsituatie. Ook in Brazilië zijn er meerdere besmettingen met het apenpokkenvirus.

De symptomen van de ziekte zijn algemeen onwelzijn, koorts, spierpijn, hoofdpijn en huidletsels. Indien u in contact bent geweest met een besmet persoon of symptomen ontwikkelt, contacteert u telefonisch een arts en volgt u de aanbevelingen van de lokale gezondheidsautoriteiten. Preventieve maatregelen zijn van groot belang.

Meer informatie over apenpokken vindt u bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de WHO, of op de website van het Braziliaanse Ministerie van Gezondheidszorg

Malaria

Malaria is endemisch in het Amazonegebied. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue-koorts en chikungunya

Dengue en chikungunya zijn endemische ziekten die regelmatig lokale epidemieën in verschillende gebieden van Brazilië kennen, vooral tijdens het regenseizoen (variabele periode afhankelijk van de regio, tussen oktober en juni). In de afgelopen maanden is een aanzienlijke toename van het aantal gevallen van dengue gemeld, onder meer in stedelijke gebieden.

Dengue en chikungunya zijn virale infecties die worden overgedragen door muggen die vooral tijdens de dag en de vroege avond bijten. De klassieke symptomen van dengue zijn koorts, hoofdpijn, artralgie en spierpijn. Die van chikungunya zijn hoge koorts en griepachtige symptomen, vaak geassocieerd met ernstige artralgie van de ledematen. De behandeling is symptomatisch. Er is momenteel geen preventieve behandeling of vaccin.

Dit zijn gevaarlijke en soms dodelijke ziekten. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te roepen als de symptomen zich voordoen en u tegen muggen te beschermen, een geschikt muggenspray te gebruiken, onder een muskietennet te slapen en lange kleding te dragen.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en geen leidingwater drinken, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik worden gemaakt van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek in België en ook in Brazilië verkrijgbaar. Contacteer een dokter in geval van aanhoudende diarree en uitdrogingsverschijnselen.

Gele koorts

Gele koorts is een endemische infectieziekte die regelmatig lokale epidemieën kent in variabele gebieden van Brazilië, vooral tijdens het regenseizoen (variabele periode afhankelijk van de regio, tussen oktober en juni). Een aanzienlijke toename van het aantal en de geografische omvang van gevallen van gele koorts is de afgelopen jaren waargenomen in verschillende gebieden van Brazilië, inclusief in landen waar het transmissierisico als niet-bestaand werd beschouwd (een verschuiving van het virus naar het zuiden/ zuidoosten van het land is opgemerkt). Braziliaanse gezondheidsautoriteiten bevelen vaccinatie nu in het hele land aan. Diegenen die in alle regio's (inclusief stedelijke gebieden) naar Brazilië willen reizen, worden geadviseerd om ten minste 10 dagen voor vertrek te worden gevaccineerd en om de actuele aanbevelingen te raadplegen die beschikbaar zijn op de websites van de Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Wereldgezondheidsorganisatie.

De WHO besliste in juni 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts administratief levenslang geldig is. Echter, het is niet zeker of iedereen effectief levenslang beschermd is na een eenmalige vaccinatie. Daarom is de drempel om een bijkomende eenmalige booster te geven zeer laag.

Het is aangeraden dat personen die naar Brazilië wensen te reizen, ongeacht de regio, zich laten inenten tegen gele koorts. Inenting tegen gele koorts is trouwens verplicht voor reizigers afkomstig onder meer uit Bolivia, Colombië, Ecuador, Frans Guyana, Peru en Venezuela. Bij het binnenkomen op het Braziliaanse grondgebied wordt hen het origineel van het inentingscertificaat gevraagd. 

Gelieve de website van het Institute of Tropical Medecine in Antwerpen te raadplegen.

AIDS, hepatitis A en B, cholera, H1N1 griep en mazelen: C

Meningitis, HIV AIDS, hepatitis A en B, cholera en enkele besmettelijke huidziektes staan onder de aanwezige ziekten in Brazilië.

Braziliaanse gezondheidsautoriteiten beoordelen dat de verspreiding van influenza door het H1N1-virus verdubbelde aandacht verdient. Aanbevolen wordt dat de meest kwetsbare categorieën (volwassenen ouder dan 65 jaar en kinderen jonger dan 5 jaar, zwangere vrouwen, mensen met chronische ziekten en individuen met immunosuppressie) vóór hun reis een arts raadplegen. In het algemeen is het raadzaam om standaard hygiënemaatregelen te volgen om de risico's van overdracht te beperken.

Een sterke uitbraak van mazelen, een uiterst besmettelijke ziekte, is waargenomen in Brazilië. Controleer uw vaccinatiestatus.

Schistosomiasis of bilharziose

Er bestaan risico's schistosomiasis of bilharziose op te lopen na contact met zoet water. Zwemmen in vijvers en meren is af te raden.

​Zika

Het Braziliaanse grondgebied als geheel is door de WHO geclassificeerd als een zone van risico van overdracht van het zikavirus. Het virus wordt overgedragen door muggen die vooral overdag steken. Het virus veroorzaakt symptomen als koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijn, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door te slapen onder een muskietennet en kleren met lange mouwen en broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende minstens twee maanden (drie voor mannelijke reizigers) na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Meer informatie is beschikbaar op de sites van de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde

 
Varia

In heel Brazilië neemt u best de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd contact met wilde dieren en in het bijzonder knaagdieren (gevaar voor infectie van het Hantavirus en hondsdolheid, die beide dodelijk kunnen zijn).
  • Bescherm u tegen de zon en gebruik een aangepaste zonnecrème, zelfs bij bewolkt weer.