Reizen naar Brazilië: Reisadvies

Reist u naar Brazilië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Brazilië

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Brazilië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Post-electorale situatie

In de nasleep van de verkiezingen van oktober 2022 en het aantreden van de nieuwe federale Regering in Brasilia vinden in verschillende regio's van Brazilië nog steeds protesten plaats. Deze kunnen leiden tot wegblokkades en geweld. Reizigers worden geadviseerd op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en politieke manifestaties te vermijden.

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Naar Brazilië reizen

Brazilië laat buitenlandse reizigers toe via de lucht, over land of over zee het grondgebied binnen te komen volgens de gebruikelijke wettelijke inreis- en verblijfsvoorwaarden. Meer informatie vindt u in de rubriek Reisdocumenten en op de website van het Consulaat-Generaal van Brazilië (in het Portugees).

Alle reizigers (buitenlanders en Brazilianen) die Brazilië binnenkomen via de lucht of over de zee moeten aan de luchtvaartmaatschappij of aan de lokale gezondheidsautoriteiten een bewijs voorleggen van volledige basisvaccinatie (in het Portugees, Spaans of Engels) of van een negatieve antigeen- of PCR-test die één dag voor het vertrek is uitgevoerd.

Deze verplichting geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Meer informatie

Zoals de rest van de wereld blijft Brazilië getroffen door COVID-19. Lokale overheden kunnen maatregelen nemen om de verspreiding van het virus te beperken. Het is dan ook van belang op de hoogte te blijven en de aanwijzingen van de lokale overheden stipt na te volgen.

Men kan meer gedetailleerde informatie over de situatie, de maatregelen en de lokale aanbevelingen aantreffen (in het Portugees) op de website van het Braziliaanse ministerie van Gezondheidszorg (https://covid.saude.gov.br en https://www.gov.br/saude/pt-br/coronavirus), net als op de websites van de gefedereerde Staten, waarvan de link beschikbaar is gesteld via de volgende website: https://brazil.diplomatie.belgium.be/nl.

Het wordt aanbevolen om over een ziektekostenverzekering met gepaste dekking in Brazilië te beschikken voor de volledige duurtijd van het verblijf.

Voor alle vragen over de inreis-, verblijfs- en uitreisvoorwaarden in Brazilië contacteert u de Braziliaanse overheden. Zie ook: https://www.gov.br/anvisa/pt-br/assuntos/paf/coronavirus/viajantes/regras-para-entrada-portaria (in het Portugees).

 

Gezondheid

Gele koorts, dengue-koorts en chikungunya zijn endemische ziekten die regelmatig lokale en seizoensuitbraken kennen in variabele gebieden van Brazilië, vooral tijdens het regenseizoen (variabele periode afhankelijk van de regio, tussen oktober en juni).

Een aanzienlijke toename van het aantal en de geografische omvang van gevallen van gele koorts is de afgelopen jaren waargenomen in verschillende gebieden van Brazilië, inclusief in Staten waar het transmissierisico als niet-bestaand werd beschouwd (een verschuiving van het virus naar het zuiden/zuidoosten werd onder meer opgemerkt). Braziliaanse gezondheidsautoriteiten bevelen nu vaccinatie in het hele land aan.

De reizigers worden aangeraden zich minstens tien dagen voor hun vertrek te laten vaccineren en, om de risicozones te kennen, de laatste aanbevelingen beschikbaar op de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Wereldgezondheidsorganisatie te raadplegen.

Een aanzienlijke toename van het aantal gevallen van dengue is ook recent waargenomen in verschillende gebieden van Brazilië. Er is geen vaccin tegen dengue en chikungunya. Het is daarom belangrijk om uzelf te beschermen tegen muggen, een geschikt muggenspray te gebruiken, onder een muskietennet te slapen, lange kleding te dragen en onmiddellijk medische hulp te zoeken als de symptomen verschijnen.