Reizen naar Brazilië: Reisadvies

Reist u naar Brazilië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Brazilië

Praktische info over reizen in Brazilië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

 
Visa

Bij het betreden van het Braziliaanse grondgebied wordt een paspoort met een geldigheidsduur van minimum 6 maanden vereist. Een geldigheidsduur van 12 tot 15 maanden is echter aangeraden.

De Belgische toerist is vrijgesteld van de visumplicht voor Brazilië voor zover het verblijf de 90 dagen tijdens een periode van 180 dagen, niet overschrijdt.
Als toerist mag men in Brazilië niet werken.

 
Minderjarigen

Niet-begeleide minderjarigen met de Belgische nationaliteit, of minderjarigen begeleid door slechts één van hun ouders contacteren best het Consulaat van Brazilië te Brussel om zich ervan te vergewissen welke documenten zij voor binnenkomst in Brazilië nodig hebben.

Voor meer info:
Consulaat-generaal van Brazilië in Brussel (In het Portugees)
Ambassade en Consulaten-generaal van België in Brazilië

 
Rijbewijs

Om in Brazilië te mogen autorijden, dienen Belgische reizigers in het bezit te zijn van een geldig internationaal rijbewijs of van een geldig Belgisch rijbewijs met een beëdigde vertaling ervan.  Als deze vertaling wordt gedaan door een beëdigde vertaler in België, moet deze naar behoren worden gelegaliseerd (met een apostille via Legalisatie-van-documenten

 In Brazilië mag men vanaf de leeftijd van 18 jaar autorijden. Men rijdt op de rechterkant van de weg.


Betaalmiddelen

De meeste kredietkaarten zijn gangbaar.

Met een betaalkaart met maestrofunctie kan men, als uw Belgische bankinstelling deze functie toelaat, in Brazilië geld ophalen uit betaalautomaten.
Met internationale kredietkaarten met een elektronische chip kan men geld afhalen aan de meeste bankautomaten (maximum meestal
rond de 2500 BRL per dag per kaart).

EUR en, in de grootste steden, reischeques kunnen gemakkelijk worden geconverteerd.

Indien u Brazilië binnenkomt met cashgeld waarvan de waarde hoger ligt dan 10.000 BRL, dient u dit bij aankomst aan te geven.

Reisverzekering

Reizigers nemen best een reisverzekering die geneeskundige verzorging en repatriëring dekt.

 
Gsm / Communicatiefaciliteiten

Vele gsm-operatoren zijn actief op de Braziliaanse markt. Reizigers worden aangeraden de websites van de voornaamste operatoren te raadplegen:

Belgische gsm's werken zonder bijzondere problemen in Brazilië (indien de roaming op voorhand geactiveerd werd). Het kan echter moeilijk zijn lokale sim-kaarten te kopen, aangezien een CPF (een soort nationaal register) nummer daarvoor in principe vereist is.

 

Braziliaanse noodnummers 

In geval van nood kunnen de Braziliaanse alarmcentrales gebeld worden op de volgende nummers:

190, 911 of 112 : Polícia Militar

193 : Eerste Hulp (medische noodgevallen)

199 : Civiele Bescherming (natuurrampen, ed.)

180 : Bij gendergerelateerd geweld

 +55 11 3257 4475 : Politie gespecialiseerd in hulp aan toeristen in Sao Paulo

 

 
Consulaire bijstand

In Brazilië beschikt België over de volgende diplomatieke en consulaire posten:

Ambassade en Consulaat-Generaal in Brasilia

Adres: SES Avenida das Nações, Quadra 809, Lote 32, 70422-900 Brasilia-DF
Tel: +55 61 344 311 33
GSM: +55 61 984 079 756 (Noodnummer buiten de openingsuren)
brasilia@diplobel.fed.be

Consulaat-generaal in Rio de Janeiro

Adres: Rua Lauro Müller, 116 - Room 602, Botafogo, RJ 22290-160 Rio de Janeiro-RJ
Tel: +55 21 254 385 58
Tel: +55 21 254 388 78
GSM: +55 21 996 231 755 (Noodnummer buiten de openingsuren)
riodejaneiro@diplobel.fed.be

Consulaat-Generaal in São Paulo

Adres: Conjunto Nacional Avenida Paulista 2073, Edificio Horsa I, 13° floor (suite 1303), 01311-940, São Paulo-SP
Tel: +55 11 314 575 00
GSM: +55 11 992 249 866 (Noodnummer buiten de openingsuren)
saopaulo@diplobel.fed.be

9 ereconsulaten (Porto Alegre, Manaus, Recife, Salvador de Bahia, Curitiba, Campinas, Florianopolis, Belo Horizonte, Santos ).

Reizigers worden aangeraden de gegevens van het dichtstbijzijnde Consulaat op zak te hebben en deze zo snel mogelijk te verwittigen in het geval dat hun paspoort of enig ander officieel (Belgisch) document verloren of gestolen wordt. Slachtoffers van diefstal worden aangeraden om bij het dichtstbijzijnde politiekantoor ('delegacía') klacht neer te leggen en een diefstalverklaring te bekomen. Dit document kan o.a. dienen als bewijsstuk bij de aanvraag van vervanging van een gestolen reisdocument of bij het indienen van een verzoek tot schadevergoeding bij een verzekeringsmaatschappij.

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België.

Consulaire bijstand wordt echter uitsluitend verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (b.v. lokale politie) of dienstverlenende (privé)maatschappijen die hen de nodige hulp kunnen verschaffen (b.v. bank, reisverzekeringagentschap), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulair post kunnen wenden (in laatste instantie).

Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Braziliaans dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

 
Nuttige links

Alle nuttige tips of informatie kan u terugvinden op de volgende websites: