Reizen naar Bulgarije: Reisadvies

Reist u naar Bulgarije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Bulgarije

Informatie over de algemene veiligheid in Bulgarije
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Met uitzondering van de opmerkingen hieronder zijn er geen specifieke risico’s verbonden aan reizen in Bulgarije.

 
Criminaliteit

Bezoekers worden geadviseerd samenscholingen en demonstraties te mijden.

Waakzaamheid is geboden voor straatcriminaliteit (zakkenrollers, gauwdieven) op drukke plaatsen zoals winkelstraten, metrostations en toeristische centra, in het bijzonder aan de Zwarte Zee.

Het is af te raden grote sommen geld op zak te hebben of rond te lopen met waardevolle voorwerpen. Regelmatig worden er diefstallen gemeld van documenten (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, etc.) in bars, op stranden, en in sommige hotels, in het bijzonder in Sunny Beach. Houd daarom uw reisdocumenten en waardevolle voorwerpen steeds goed in het oog, of bewaar ze op een veilige plaats (bv. een hotelkluis) en neem voor korte verplaatsingen enkel een fotokopie mee van uw reisdocumenten.

Corrupte politieagenten kunnen steeds gemeld worden via +359 2 982 22 22 of anoniem op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (rubriek "signalen van corruptie" – enkel in het Bulgaars, te lezen met een vertaaltoepassing).

Vermijd contact en ga niet in op provocaties van personen die zich ophouden in de buurt van luxewagens of bars: het gaat soms om gewapende lijfwachten die zich agressief kunnen gedragen. Het is raadzaam om niet te protesteren tegen eventuele verkeersovertredingen van deze personen, voornamelijk het niet naleven van snelheidslimieten.

De georganiseerde misdaad gespecialiseerd in autodiefstallen (de laatste modellen in het algemeen en 4x4’s in het bijzonder) is nog steeds actief. Het is daarom sterk aan te raden geen documenten in uw wagen achter te laten (paspoort, rijbewijs, kentekenbewijs, verzekering). Vermijd uw wagen onbewaakt achter te laten en gebruik bij voorkeur bewaakte parkings. Indien uw wagen wordt gestolen, moet u daarvan aangifte doen bij de politie, vervolgens moet u bij de regionale rechtbank een attest bekomen en naar het justitiepaleis gaan om een visum te laten aanbrengen op het attest.

Het gebruik van valse taxi’s kan vaak voor problemen zorgen, zoals het aanrekenen van veel te hoge prijzen, diefstal van waardevolle spullen, etc. Voor verdere informatie over lokale taxidiensten, zie de rubriek 'Transport'.

Sommige gevallen van potentieel aanstootgevend of provocerend gedrag tegenover (jonge) vrouwen werden recentelijk gemeld. De nodige waakzaamheid is dus geboden.