Reizen naar Bulgarije: Reisadvies

Reist u naar Bulgarije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Bulgarije

Informatie over de lokale wetgeving in Bulgarije
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland. De douanebeschikkingen vindt u op deze website. Indien men een onroerend goed wenst te kopen, is het ten zeerste aangeraden een advocaat onder de arm te nemen om onaangename verrassingen te vermijden. Er is een speciale website ontwikkeld voor de aankoop van vastgoed.

 
Drugs

Er staan zware straffen op de handel in en het bezit van drugs (geen gedoogbeleid).

 
Seksualiteit

Homoseksualiteit wordt nog argwanend bekeken en wordt niet openlijk getoond. Ongehuwd samenwonen wordt geaccepteerd.

 
Fotografie

Op bepaalde plaatsen (musea, kerken) is het niet toegestaan foto’s te maken. Het fotograferen van militaire installaties is verboden.

 
Zeden en gewoonten

De talenkennis van Bulgaren is beperkt buiten de grote agglomeraties; de taalbarrière bemoeilijkt contact en leidt tot misverstanden. In Sofia en aan de Zwarte Zee spreken veel jongeren Engels.

Een Bulgaar die in onze ogen ja knikt, zegt in feite neen en vice versa.

In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk.

Er is een rookverbod in gesloten openbare plaatsen (luchthavens, restaurants, bars, stations, …). Enkel in de luchthavens zijn er speciale rookruimtes voorzien. Boetes kunnen oplopen tussen 50 en 10.000 BGN. Dit rookverbod wordt zeer vrij geïnterpreteerd, ook in restaurants en bars. Veel restaurants hebben nog rokers-gedeelten, dikwijls met zeer minieme of totaal geen afscheiding met het niet-rokers deel.

 
Varia

Belgen die in Bulgarije in vastgoed willen investeren, moeten zeer voorzichtig zijn. Er werden ons dubieuze praktijken gemeld vanwege tussenpersonen en bedrijven van zowel Bulgaarse als andere Europese nationaliteit. Gelet op de complexiteit van deze dossiers en de wettelijke en rechterlijke context in Bulgarije is het meestal moeilijk, tijdrovend en duur voor de slachtoffers van bedrog om bij de rechtbanken herstel te verkrijgen. Het is dus aangeraden zeer voorzichtig te zijn bij elke vastgoedoperatie.