Reizen naar Bulgarije: Reisadvies

Reist u naar Bulgarije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Bulgarije

Informatie over vervoer in Bulgarije
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Kijk steeds de geldigheidsduur na van de identiteitsdocumenten van alle gezinsleden (ook de kinderen!) vóór vertrek uit België (zie: Praktische info).


Veiligheid/info wegen/wegentaks

Bij binnenkomst met een in het buitenland geregistreerd voertuig, dient men de originele boorddocumenten bij zich te hebben. Een voor Bulgarije geldige verzekering is noodzakelijk. De wegentaks is te betalen in de lokale munt bij binnenkomst in het land (vignettensysteem). De bedragen zijn vastgesteld in functie van de geldigheidsduur van het vignet, het type van het voertuig en het aantal assen. Borden die de betrokken voertuigtypes, de overeenstemmende taksen en de verkooppunten van de vignetten aanduiden zijn aangebracht bij de binnengrenzen van Bulgarije. Voor meer informatie kunt u terecht op: e-Vignette | BG TOLL.

Bijkomende inlichtingen hieromtrent kunnen bekomen worden bij de Ambassade van Bulgarije te Brussel. Momenteel zijn de vignetten verkrijgbaar aan de grensposten, in benzinestations. De boete voor het rijden zonder geldig vignet bedraagt tussen de BGN 300 en BGN 3.000.

Het wegverkeer is relatief gevaarlijk. Dit komt door de slechte staat van de wegen en het gevaarlijke rijgedrag van vele chauffeurs vooral van grote luxe auto's en 4x4's. Elk jaar zijn er veel ernstige ongevallen. De reiziger wordt daarom verzocht aandachtig te zijn in het verkeer vooral 's nachts. Het is niet aanbevolen om ’s nachts met de auto buiten de grote agglomeraties te reizen. Sinds 31 juli 2012 is het verplicht om ook overdag met de lichten aan te rijden.

Tussen november en april bemoeilijkt sneeuwval het verkeer. De rijstijl van de Bulgaren is nogal onvoorspelbaar en soms agressief. In Sofia is het verkeer druk en zijn er onvoldoende parkeerplaatsen. Bij een ongeval dient men de komst van de politie af te wachten.

Een alcoholgehalte tot maximaal 0,5 gram per liter is toegelaten. Rijden onder invloed van drugs is ten strengste verboden en streng bestraft.

Beperk uw snelheid tot 50 km/u in de agglomeraties, 80 km/u op de wegen en 140 km/u op de snelweg. Bij inbreuken op de wegcode (bijzonder overdreven snelheid) kan het rijbewijs in beslag genomen worden, waardoor repatriëring van het voertuig een probleem wordt. Elke bestuurder die betrokken of verantwoordelijk is voor een wegenongeval met een dodelijk slachtoffer, kan gevangen worden gezet.

Boetes toegekend aan personen zonder permanent verblijf in Bulgarije dienen per bankoverschrijving in BGN betaald te worden. In het geval van een overtreding verloopt de communicatie tussen de politie en de bestuurder vaak moeilijk. Het wordt een echt probleem indien de bestuurder de enige aan boord is met een rijbewijs. Er is altijd de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen een toegekende boete (indien hoger dan BGN 50) op het moment van de beboeting zelf of in het politiekantoor. Deze klacht wordt dan behandeld door een rechtbank.

Als u door Bulgarije reist om naar Turkije te gaan met een voertuig dat u niet bezit (bedrijfswagen, leasing ...), is het absoluut noodzakelijk om een schriftelijke machtiging te hebben ondertekend door de eigenaar van het voertuig (Drive Certificate) om Bulgarije te verlaten. Deze machtiging moet verplicht geapostilleerd worden en het is raadzaam om deze documenten op papier te hebben.

Corrupte politieagenten kunnen steeds gemeld worden via +359 2 982 22 22 of anoniem op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken: (rubriek “ signalen van corruptie" – enkel in het Bulgaars, te lezen met een vertaaltoepassing).

 

Veiligheid / info taxidiensten

Het is aan te raden om een taxi te bellen en geen taxi’s aan te houden op straat. Bij het instappen, steeds controleren of de tarieven geafficheerd zijn.

In de luchthaven van Sofia is er maar één officiële taxifirma: Yellow! taxis. Zij beschikt over een balie in de aankomsthal van de luchthaven.

Bij problemen, het nummer van de taxi en de taximaatschappij noteren alvorens de politie te contacteren. Er bestaat ook een metrostation binnen de luchthaven, met rechtstreekse verbinding naar het stadscentrum.

Enkele taxi-bedrijven:

  • 'Yellow!' - App te downloaden op mobiele telefoon. 
  • TaxiMe (deze site geeft toegang tot wagens van meerdere firma’s). App te downloaden op mobiele telefoon.
  • OK Supertrans: website.


Veiligheid / info luchtvaart

Luchttransport stelt normaal geen problemen. Nuttige informatie over passagiersrechten bij problemen (vb. vertragingen) kan gevonden worden op de website van de Europese Commissie

Er zijn dagelijks rechtstreekse vluchten Sofia-Brussel. Vliegen via Wenen, München, Frankfurt is eveneens handig. In het toeristische seizoen is er internationaal charterverkeer met de kust (Varna, Bourgas). De lage-kostenmaatschappij Wizzair biedt vluchten naar Sofia aan vanuit Charleroi en Eindhoven. Ryanair vliegt tussen Sofia en Charleroi.

Airport Sofia: +359 2 937 22 13.

 
Veiligheid / info scheepvaart

De scheepvaart op de Donau en de Zwarte Zee is internationaal geregeld.

 
Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Er zijn betrouwbare busverbindingen over het gehele land. Er zijn ook bussen tussen Brussel en Sofia (Eurolines, Flixbus). Bussen zijn sneller dan treinen, maar er is ook een nachttrein om vanuit Sofia de kust van de Zwarte Zee te bereiken.

Voor treintabellen kunt u deze website raadplegen.

Zie ook:  Urban Mobility Centre