Reizen naar Cabo Verde (Kaapverdië): Reisadvies

Reist u naar Kaapverdië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Cabo Verde (Kaapverdië)

Informatie over gezondheid en hygiëne in Cabo Verde (Kaapverdië).
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

Het is aanbevolen voor uw vertrek uw arts raad te plegen en een repatriëringverzekering aan te gaan. Aangezien het aanbod aan medicatie ter plaatse beperkt is, is het verkiesbaar enig EHBO verzorgmateriaal mee te nemen, alsook uw specifieke noodzakelijke medicatie. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

De gezondheidsinfrastructuur en de middelen van de ambulante medische diensten zijn zeer beperkt in Cabo Verde (Kaapverdië) (omwille van de vele eilanden). Het wordt daarom sterk aanbevolen een repatriëringverzekering aan te gaan.

 
Veiligheid water en voedsel

Kraantjeswater is in principe drinkbaar. Aangezien er echter reeds gevallen van vervuiling werden gesignaleerd (tengevolge van een slechte kanalisatie), wordt het aangeraden mineraalwater te drinken.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico's


Malaria

Er bestaat een zeer beperkt malariarisico op het Soa Tiago Island van september tot november. Het wordt aangeraden onder een muggennet te slapen en een muggenwerend product met DEET te gebruiken. Het is echter niet nodig een profylactisch middel in te nemen.

Dengue-koorts

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond actief zijn. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat nog geen vaccin. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen).

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Gele koorts

Gele koorts komt niet voor in Cabo Verde (Kaapverdië) en bijgevolg is vaccinatie niet vereist indien u vanuit België vertrekt. Indien u echter vanuit een ander land afreist, waar gele koorts kan voorkomen dient u wel gevaccineerd te zijn, en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar.

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Cabo Verde (Kaapverdië) zeer verspreid. Bescherm u voldoende.

Bilharziose

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren.

Zika

Het Zika-virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenwrend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen. en door kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. 

Shigellose

Sinds september 2022 is er een toename van gevallen van shigellose onder reizigers die terugkeren uit Cabo Verde. Een goede hygiëne is van belang om besmetting te voorkomen.

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde