-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.
Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.
Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.
Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.
Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen.
Het is belangrijk om u zich te informeren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.
Vanuit gezondheidsoogpunt worden in het onderstaande gedeelte enkel essentiële elementen vermeld. Elke reiziger dient afzonderlijk na te gaan of individueel nog specifieke maatregelen voor vertrek nodig zijn.
Meer informatie over de specifieke gezondheidsrisico’s voor reizen in Cambodja, alsook informatie over de aangewezen medicijnen, vindt u o.a. op de volgende websites:
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Kosten/infrastructuur medische verzorging
De plaatselijke medische infrastructuur is ontoereikend. In geval van een zwaar probleem is evacuatie naar Bangkok in Thailand wenselijk. Het is noodzakelijk om zich goed te verzekeren voor medische kosten, evacuaties en ongevallen.
Zorg ervoor dat u steeds een goede reisapotheek bij de hand heeft. In geval van chronische ziektes, moet u een voldoende voorraad van uw gebruikelijke medicatie meenemen omdat deze vaak niet beschikbaar is in Cambodja.
Veiligheid water en voedsel
Kraantjeswater is niet drinkbaar. Verifieer of de flesjes drinkwater die u koopt goed verzegeld zijn en niet werden nagevuld.
Ondanks het tropische klimaat wordt overal langs de straten voedsel aangeboden en verwerkt, in soms bedenkelijke hygiënische omstandigheden. Het is nuttig essentiële medicatie tegen buikloop en buikinfecties mee te nemen.
Inentingen en vaccins
Zie deze pagina.
Bijzondere gezondheidsrisico's
Luchtvervuiling
Tijdens het droge seizoen veroorzaakt de grootschalige verbranding van landbouwafval ernstige luchtvervuiling met hoge concentraties aan fijnstof. Dit verhoogt het risico op long- en hartaandoeningen of een beroerte.
Dengue
Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken.
Dengue komt voor in Cambodja, zowel in de steden als op het platteland, en vooral tijdens het regenseizoen. Er bestaat momenteel geen betrouwbaar/aanbevolen vaccin.
Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en huiduitslag. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij het vaststellen van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (bv. door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, door onder een muskietnet slapen, door lange kledij te dragen).
Opgelet: Aspirine en Ibuprofen hebben een nefaste werking omdat ze de symptomen verergeren. Neem dus geen medicijnen tegen dengue.
Vogelgriep
In de voorbije 20 jaar werden in Cambodja enkele tientallen gevallen van vogelgriep (H5N1) bij mensen vastgesteld. De laatste twee gevallen dateren van februari 2023, waarvan een met dodelijke afloop. Met betrekking tot vogelgriep leggen noch de Wereldgezondheidsorganisatie noch de FOD Volksgezondheid enige reisbeperking op naar eender welke bestemming, maar ze bevelen wel nog steeds een aantal voorzorgsmaatregelen aan om zo de contactrisico’s met het virus van de vogelgriep te verkleinen (mijden van pluimvee, eten van goed gebakken of gekookt vlees van gevogelte of gevogelteproducten, regelmatig wassen van handen).
Verdere informatie vindt u o.m. terug:
- Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen (FAVV)
- Wereldorganisatie van Diergezondheid (WOAH).
Hondsdolheid
Hondsdolheid is afkomstig van honden, vleermuizen en andere zoogdieren in Cambodja. De kinderen worden aangeraden zich te laten inenten alsook de volgende reizigers:
- Indien u wenst deel te nemen aan een outdoor activiteit zoals o.m. kamperen, fietsen, trekken in de natuur het bezichtigen van grotten.
- Indien u van plan bent om met dieren te werken.
- Indien u van plan bent een langere tijd in Cambodja te verblijven.
Malaria
In de toeristische gebieden (meer specifiek de Cambodjaanse kust, Siem Reap en Phnom Penh) komt malaria niet voor, daar buiten wel. Het is ten stelligste aan te raden buiten de toeristische zones onder een muggennet te slapen en, een muggenwerend product met DEET te gebruiken. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.
Zika
Het Zika-virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.
Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd contact op te nemen met hun geneesheer en op basis van zijn advies de reis eventueel uit te stellen of de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.
Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer.
Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.