Reizen naar Cambodja: Reisadvies

Reist u naar Cambodja? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Cambodja

Informatie over de lokale wetgeving in Cambodja.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als zijn bewoners, onderworpen aan de wetten van het gastland.


Wettig verblijf

Een visum is noodzakelijk voor Cambodja. Dit kan op voorhand verkregen worden of aan de landsgrens/luchthaven (visa on arrival) of via de volgende link: www.evisa.gov.kh. Gelieve alleen maar dit link te grebruiken.

Indien u een visa on arrival aanvraagt, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Paspoort ten minste 6 maanden geldig bij aankomst in Cambodja;
  • Minstens één lege bladzijde;
  • 2 pasfoto’s bijhebben.

De prijs voor een visa on arrival in de luchthaven varieert tussen de 20 en 35 dollar. Een toeristenvisum kan ook online aangevraagd worden: www.evisa.gov.kh

De uiterste verblijfsdatum wordt met een stempel in het paspoort aangebracht. Langer blijven dan die datum zonder geldig document/visumextensie, is een strafbaar feit.

Drugs

Er staan zeer strenge straffen op elk bezit, gebruik of verhandelen van drugs. Het is van het grootste belang op geen enkele manier verwikkeld te raken in drugszaken. U pakt best zelf uw bagage in en hou ze tijdens uw reis in het oog. Neem geen pakjes mee voor onbekenden.

Seksualiteit

Seks met minderjarigen is zowel in Cambodja als voor de Belgische wet strafbaar, en wordt streng vervolgd, zoals meerdere voorbeelden van zware gevangenisstraffen voor landgenoten hebben aangetoond.

Fotografie

Het is verboden militaire installaties te fotograferen.

Zeden en gewoonten

Reizigers wordt aangeraden de plaatselijke tradities, gebruiken en gevoelens te respecteren. Vrouwen mogen geen monniken aanraken. De Cambodjaanse bevolking neemt een zeer strikt respect in acht voor de Cambodjaanse koninklijke familie, elke relativerende opmerking of gebaar wordt als zeer beledigend ervaren.

Kleding

Door zijn kledij toont men respect. Daarom gelden er bij de ingang en binnenin boeddhistische tempels en koninklijke paleizen voorschriften zoals een verbod op shorts, korte rokken, blote armen, soms ook sandalen. Normaal gaat men een tempel of woning blootsvoets binnen.

Varia

In Cambodja worden massa’s namaakgoederen (merkkledij, handtassen, e.d.) geproduceerd en te koop aangeboden. In de meeste EU-landen is het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Worden namaakproducten aangetroffen, dan volgt inbeslagname en krijgt de reiziger een boete tussen 50 en 20.000 euro.