Reizen naar Cambodja: Reisadvies

Reist u naar Cambodja? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Cambodja

Informatie over de lokale wetgeving in Cambodja.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Een visum is noodzakelijk voor Cambodja. Dit kan op voorhand verkregen worden via de officiële website  of aan de landsgrens/luchthaven (“visa on arrival”). Gelieve ENKEL deze link te gebruiken indien u online een visum aanvraagt. Voor verdere informatie contacteert u de ambassade van Cambodja in België.

Indien u een “visa on arrival” aanvraagt, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Paspoort ten minste 6 maanden geldig bij aankomst in Cambodja;
  • Minstens één lege bladzijde;
  • 2 pasfoto’s bijhebben.

De prijs voor een “visa on arrival” in de luchthaven varieert tussen de 20 en 35 dollar.

De uiterste verblijfsdatum wordt met een stempel in het paspoort aangebracht. Langer blijven dan die datum zonder geldig document/visumextensie, is een strafbaar feit.

Sinds 1 januari 2024 voerde het Ministerie van Binnenlandse Zaken een e-arrival card in, waarop het geheel aan gegevens van de immigratiekaart, het visumaanvraagformulier en het douaneformulier naast de gezondheidsgegevens worden samengebracht. Het systeem is toegankelijk via de website of via de app Cambodia e-arrival (CeA). Tijdens de proefperiode tot 30 juni 2024, hebben passagiers de keuze om ofwel het elektronisch formulier, ofwel de standaarddocumenten van immigratie, douane of volksgezondheid in te vullen. Vanaf 1 juli 2024 dienen alle passagiers het elektronische formulier in te vullen.

Drugs

Er staan zeer strenge straffen op elk bezit, gebruik of verhandelen van drugs. U pakt best zelf uw bagage in en houd ze tijdens uw reis best goed in het oog. Neem geen pakjes mee voor onbekenden.

Seksualiteit

Seks met minderjarigen is zowel in Cambodja als voor de Belgische wet strafbaar, en wordt streng vervolgd, zoals meerdere voorbeelden van zware gevangenisstraffen voor landgenoten hebben aangetoond.

Het organiseren en bedrijven van prostitutie is strafbaar in Cambodja, ook al lijkt de praktijk van prostitutiebuurten van Bangkok, Pattaya en Phuket dit tegen te spreken. Prostitutie gaat vaak samen met gezondheidsrisico’s (hiv/aids, soa’s) en criminaliteit (bedrog, diefstal, …).

 

Fotografie

Het is verboden militaire installaties te fotograferen.

Zeden en gewoonten

Reizigers wordt aangeraden de plaatselijke tradities, gebruiken en gevoelens te respecteren. Vrouwen mogen geen monniken aanraken. Men raakt beter niet het hoofd van kinderen aan. De Cambodjaanse bevolking neemt een zeer strikt respect in acht voor de Cambodjaanse koninklijke familie, elke relativerende opmerking of gebaar wordt als zeer beledigend ervaren.

Kleding

Door zijn kledij toont men ook respect. Daarom gelden er bij de ingang en binnenin boeddhistische tempels en koninklijke paleizen voorschriften zoals een verbod op shorts, korte rokken, blote armen, soms ook sandalen. Normaal gaat men een tempel of woning blootsvoets binnen.

Varia

In Cambodja worden massa’s namaakgoederen (merkkledij, handtassen, e.d.) geproduceerd en te koop aangeboden. In de meeste EU-landen is het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Worden namaakproducten aangetroffen, dan volgt inbeslagname en krijgt de reiziger een boete tussen 50 en 20.000 euro.