Reizen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek: Reisadvies

Reist u naar de Centraal-Afrikaanse Republiek? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Informatie over de algemene veiligheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemene informatie

Een avondklok is elke dag van kracht vanaf 23.00 uur.

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft een lange periode van instabiliteit en burgeroorlog meegemaakt, die gekenmerkt werd door frequente en gewelddadige botsingen tussen rivaliserende religieuze en etnische groepen, met veel slachtoffers als resultaat. Een vredesakkoord tussen de regering en de verschillende gewapende groeperingen werd ondertekend in Bangui in februari 2019, maar de toepassing ervan blijft problematisch.

De regering heeft nog niet de volledige controle over het gehele grondgebied, vooral het oosten van het land is problematisch. Gewapende groepen, die het vredesakkoord hebben ondertekend, blijven gewelddaden plegen, niet alleen in het oosten van het land, maar ook in het noordwesten.


Buiten Bangui

Alle reizen buiten Bangui zijn afgeraden. Als een dergelijke verplaatsing toch gepland is, moet dit gebeuren in overeenstemming met strikte veiligheidsmaatregelen. Men moet

  • in een veilig konvooi reizen,
  • een voldoende grote stock aan levensmiddelen voorzien
  • een veilige en vooraf bepaalde accommodatie voorzien.
  • uw verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. Nachtreizen moeten worden vermeden
  • discreet blijven over de bestemming en de route die wordt gevolgd om de bestemming te bereiken

Het wordt aanbevolen om regelmatig te informeren over de evolutie van de veiligheidssituatie in de reiszone en uw bewegingen zorgvuldig te plannen.

Consulaire dienstverlening buiten Bangui en haar directe randgebied is heel moeilijk omwille van de veiligheidssituatie.


In Bangui

Gezien de grote aanwezigheid van veiligheidstroepen, blijft in Bangui de situatie stabiel. Het derde arrondissement (PK5, Moslimbuurt gecontroleerd door autonome groepen) en zijn buurt moet echter worden vermeden.

Het wordt afgeraden zich alleen om te voet te verplaatsen, alsook grote hoeveelheden geld of waardevolle spullen op zich te nemen. Zelfs in de weinige parken (rondom de Kathedraal) in de stad en op voorheen veilige wandelwegen (bv. aan de rivier of op de heuvel achter het hotel Ledger) werden westerse onderdanen slachtoffer van gewapende overvallen. De “Colline aux Panthères » zone, waar aanvallen plaatsvonden, moet worden vermeden. In het algemeen wordt aanbevolen om bij de veilige buurten bij het hotel Ledger blijven. Het is ook raadzaam om weg te blijven van demonstraties of bijeenkomsten.

Hotelgasten worden aangeraden steeds hun deur op slot te houden en enkel te openen voor gekende personen en hotelbedienden, na controle van hun identiteit en hun aanmelding bij de receptie.

Er bestaan tamelijk veel hotels, maar de lokale en internationale veiligheidsmachten raden aan om in het “Ledger”-hotel te verblijven omdat het gelegen is in een stadsgedeelte dat meer systematisch door internationale veiligheidsmachten bewaakt wordt.

Het wordt ook aanbevolen om kopieën van uw identiteitsdocumenten en reisdocumenten te maken en de originelen in een hotelkluis te bewaren.