Reizen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek: Reisadvies

Reist u naar de Centraal-Afrikaanse Republiek? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Informatie over gezondheid en hygiëne in de Centraal-Afrikaanse Republiek
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.”

Een bewijs van vaccinatie tegen COVID-19 wordt aangeraden bij aankomst op de internationale luchthaven van Bangui en bij binnenkomst in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zowel via het water als via het land.

 

Kost/infrastructuur medische zorgen

Het niveau van medische zorg is ver onder de Europese normen. Het is aangeraden medische interventies of een hospitalisatie te vermijden en zeker een repatriëringsverzekering te nemen.

Neem uw eigen, goed bevoorrade noodapotheek mee evenals een voldoende voorraad medicatie voor het verblijf. Waakzaamheid is geboden voor kraampjes van handelaars in medicatie, die een hoog risico inhouden op namaak of slechte bewaring.

Veiligheid water en voedsel

Het kraantjeswater is niet drinkbaar; het moet gekookt en gefilterd worden. Men drinkt best water of andere drank uit flessen of blikjes die in uw aanwezigheid geopend worden. De koude keten wordt niet steeds gerespecteerd, hoewel vis en vlees in hoofdzaak bevroren verkocht worden. Het wordt aangeraden de houdbaarheidsdatum van de gekochte producten te controleren. Het is raadzaam ambachtelijke of rauwe producten te vermijden. Groenten en fruit dienen te worden gewassen en geschild voor consumptie. Vermijd eveneens geperst fruitsap, ijsblokjes of roomijs en eetwaren verkocht in kraampjes op straat.

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

Bijzondere gezondheidsrisico's

 • Malaria
 • Dengue
 • Chikungunya
 • Reizigersdiarree
 • AIDS
 • Hepatitis B en C
 • Bilharziose
 • Cholera
 • Zika

Voor meer informatie over deze gezondheidsrisico's, kunt u de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde raadplegen.