Reizen naar Chili: Reisadvies

Reist u naar Chili? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Chili

Informatie over klimaat en rampen in Chili.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Voor meer informatie kan u het best de website van de Nationale Rampendienst raadplegen. 

Het is raadzaam niet op expeditie of trektocht in het Andesgebergte te gaan zonder vooraf informatie in te winnen over de weersverwachting en zich te laten vergezellen door een gids die de omgeving kent.

De UV straling is intens in Chili wegens de droge lucht. Dit wordt in de bergen versterkt door de grote hoogte. In het zuiden van het land is er het effect van de beschadiging van de ozonlaag, die de zon nog gevaarlijker maakt voor de huid. Denk eraan u met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor te beschermen.


Frequente natuurrampen

Het land ligt in een gebied met grote seismische activiteit en er zijn tientallen actieve vulkanen op het grondgebied.

Reizigers moeten dus rekening houden met een beperkt risico op aardschokken/bevingen, vulkanische stof- en aswolken en tsunami's. Kamperen op het strand wordt afgeraden wegens het gevaar voor tsunami's. Bij een aardbeving is het van belang niet in paniek te raken en de dichtstbijzijnde beschutting te zoeken, zoals onder een gebinte van gewapend beton of een deurstijl, pas wel op voor vallende voorwerpen. Ga tijdens een aardbeving niet naar buiten
; rondvliegend glas is heel gevaarlijk.

Buiten het gevaar voor de fysieke integriteit van de toeristen, is er het risico dat ze in het binnenland gedurende geruime tijd niet met hun naasten zullen kunnen communiceren. Bij een aardbeving worden de vaste telefoonverbindingen, de elektriciteits-, water- en gasleidingen immers onmiddellijk onderbroken. Ook de gsm-netwerken zullen in dit geval waarschijnlijk verzadigd zijn.

Wegens het geografisch reliëf zijn de GSM-verbindingen in Chili, vooral in het binnenland, soms moeilijk. In dergelijke omstandigheden is het natuurlijk veiliger om een georganiseerde groepsreis met een erkend reisbureau te ondernemen dan als geïsoleerd rugzaktoerist de natuur in te trekken.

In periodes van droogte heeft Chili af te rekenen met bosbranden
in de centrale en zuidelijke regio’s van Chili, behalve in de Atacamawoestijn in het noorden van het land.

Mochten er zich in het buitenland rampen of onvoorziene gebeurtenissen voordoen, dan wordt van de reizigers in ieder geval verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België over hun toestand inlichten en hen geruststellen. Indien de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de Ambassade van België te Santiago of het dichtstbijzijnde ereconsulaat van België (adresgegevens op deze site).


Concrete dreigingen

SENAPRED (Servicio Nacional de Prevención y Respuesta ante Desastres) is het overheidsagentschap voor rampenbestrijding. Actuele waarschuwingen staan op de site.

Informatie over vulkanische activiteit is terug te vinden op de website van het Sernageomin (Servicio Nacional de Geología y Minería). 

In het geval van een ramp is het verplicht de aanwijzingen en bevelen van de instanties op te volgen.

 

Indien u langer dan dertig dagen in Chili, verblijft en gebruik maakt van een Chileense simkaart, bent u  verplicht om uw in het buitenland aangekochte telefoon te registreren. Dit laat toe om noodberichten van SENAPRED te ontvangen in geval van concrete dreigingen. Meer informatie vindt u hier.