Reizen naar Chili: Reisadvies

Reist u naar Chili? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Chili

Praktische info over reizen in Chili.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Belgen die naar Chili reizen, dienen in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig is op de dag van aankomst en dat geldig blijft gedurende de duur van hun verblijf in Chili. Een visum is niet nodig  voor een toeristisch verblijf van minder dan 90 dagen.

Bij uw aankomst zal de PDI (Chileense politie) een wit papiertje dat er als een kasticket uitziet in uw paspoort invoegen. Verlies dit niet! Het gaat om een officieel document dat een bewijs is van uw aankomst in Chili en dat u gevraagd zal worden bij het verlaten van Chili. Bewaar dit document dus zorgvuldig. In geval van verlies, kan u  gratis een duplicaat aanvragen. Dit is enkel nodig indien u het land verlaat aan een grensovergang ter land. Indien u het land verlaat via een internationale luchthaven, is dit niet langer nodig. Meer informatie op deze website (Spaans).

Belgen die via de Verenigde Staten naar Chili reizen, moeten rekening houden met het feit dat zij in geval van verlies of diefstal van hun paspoort het risico lopen om een nieuw vliegtuigbiljet voor de terugkeer via een alternatieve reisweg te moeten kopen. Het noodreisdocument of het voorlopige paspoort, dat in dat geval door de Belgische ambassade afgegeven wordt, is immers niet machineleesbaar en wordt door de Amerikaanse autoriteiten niet aanvaard voor de doorreis. Aan deze passagiers wordt dan ook aanbevolen om zich hierover vóór de aankoop van het vliegtuigbiljet te informeren bij hun reisagent of de luchtvaartmaatschappij en een reisverzekering te nemen die dergelijke risico's dekt.

Belgische toeristen die na hun verblijf in Chili naar Argentinië wensen door te reizen, moeten rekening houden met het feit dat zij in geval van verlies of diefstal van hun paspoort een visum in hun voorlopig paspoort dienen aan te vragen bij het Argentijnse consulaat in Santiago. De visumvrijstelling voor Belgen geldt niet voor houders van een voorlopig paspoort die Argentinië willen binnenkomen voor een verblijf als toerist van maximaal 90 dagen. Voor wie naar Chili komt met het oog op lang verblijf, is het belangrijk om voor vertrek de nodige procedures op te starten bij het Chileense consulaat in Brussel. De recente inwerkingtrede van de nieuwe migratiewet (februari 2022) maakt het niet langer mogelijk om dit na aankomst in Chili in orde te brengen. Gelieve voor alle informatie in verband met visa (aanvraag, verlenging, etc.) zich te wenden tot het Chileense consulaat in Brussel.

 

Rijbewijs

Voor niet-residenten is een geldig Belgisch of internationaal (of inter-Amerikaans) rijbewijs vereist om met de auto te rijden of een auto te huren. Residenten (houders van een geldige Chileense verblijfsvergunning) kunnen meestal na voorlegging van hun Belgisch rijbewijs en een vertaald en geapostilleerd diploma secundair onderwijs, alsook na het opnieuw afleggen van een rijexamen, een Chileens rijbewijs aanvragen in de gemeente (‘municipalidad’) waar ze verblijven.

 

Betaalmiddelen

Alle betalingen worden verricht in Chileense peso (of CLP), de lokale munteenheid, die in principe enkel ter plaatse kan aangeschaft worden aan de bankautomaten of in de wisselkantoren. Deze zijn gevestigd in alle steden en toeristische plaatsen en wisselen zowel EURO als USD om. De dagelijks variërende wisselkoers EURO - CLP kan geraadpleegd worden op de website van de Chileense Centrale Bank of andere, bijvoorbeeld XE.

Bepaalde internationale hotels aanvaarden betalingen in USD voor niet-residenten.

In de meeste geldautomaten van internationale banken kan cash geld in Chileense peso afgehaald worden met Belgische bank- en kredietkaarten. Problemen met het afhalen van contant geld met internationale kredietkaarten voorzien van een veiligheidschip werden gemeld. Hetzelfde geldt voor betalingen in winkels. Verschillende grootwarenhuizen bieden de mogelijkheid aan om te betalen met een internationale kredietkaart. De betaling met internationale kredietkaarten met veiligheidschip is echter niet altijd mogelijk. Het is raadzaam hierover uw bank in België te raadplegen.

Neem in geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart onmiddellijk contact op met Card Stop: (0032 78 170 170).

 

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekking (geneeskundige zorgen en repatriëring, eventueel reisbijstand) is absoluut noodzakelijk.

 

GSM en communicatiefaciliteiten

Vooral aan reizigers die in Chili alleen wensen te reizen of afgelegen gebieden bezoeken, wordt aangeraden om een gsm-toestel mee te nemen (toestel aangeschaft bij Chileense operator of buitenlands tri-band-toestel met roaming-functie). Wegens de geografische kenmerken van Chili kan volledige en permanente dekking door het communicatienetwerk overal en te allen tijde weliswaar niet gewaarborgd worden, maar het systeem is verbeterd.

 

Huisdieren

Belgen die met huisdieren wensen te reizen moeten geruime tijd vóór hun vertrek de ambassade van Chili te Brussel raadplegen om na te gaan welke procedure ze hiervoor moeten volgen.

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassade van België te Santiago en aan de ereconsulaten van België in de regio waar ze verblijven. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Mensen met dubbele Belgische-Chileense nationaliteit dienen er zich van bewust te zijn dat de Belgische autoriteiten hun geen consulaire bijstand kunnen verlenen als ze zich in Chili bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

Teneinde onze consulaire dienstverlening nog verder te verbeteren, raden wij u aan om uw reis te registreren via Travellers Online.