Reizen naar China: Reisadvies

Reist u naar China? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in China

Laatste updates en informatie over COVID-19 in China.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Niet-essentiële reizen naar China worden afgeraden.

  • Vanaf 8 januari 2023 gelden er geen quarantainemaatregelen meer voor reizigers bij aankomst in China. Het is echter nog steeds noodzakelijk een negatief testresultaat voor te leggen van een PCR-test afgenomen maximaal 48 uur voor vertrek naar China en een gezondheidsverklaring in te vullen. Het is niet meer nodig om een QR-gezondheidscode te bekomen voor vertrek van de Chinese Ambassade in Brussel.
  • China herneemt de afgifte van verschillende types visa, maar visa voor toerisme worden op dit moment nog niet afgegeven. Het kan mogelijk nog enige tijd duren voor de Chinese autoriteiten deze visa opnieuw afgeven.
  • Door het stopzetten van het zerocovidbeleid kent China sinds begin december een ongeziene covidgolf. Omwille van een mogelijke overbezetting van de ziekenhuizen en het risico op gebrek aan urgente medische bijstand dat daaruit volgt, blijven niet-essentiële reizen momenteel afgeraden. Voor reizigers die met afweerproblemen (immuniteit) kampen, is het om dezelfde reden afgeraden om naar China te reizen.
  • Reizigers die alsnog vertrekken krijgen het advies zich in orde te stellen met hun COVID-19-vaccinatieschema. Het dragen van een FFP2-mondmasker gedurende de volledige reis en verblijf is dan ook sterk aangeraden. Neem er voldoende zelf mee.

Exponentiële stijging van het aantal covidbesmettingen sinds het versoepelen van de maatregelen.

China heeft onlangs besloten om het zerocovid-beleid te schrappen en niet langer een quarantaine op te leggen bij aankomst. Het gebruik van de health kit in China lijkt definitief verleden tijd.

De versoepelingen van het covidbeleid hebben geleid tot een exponentiële toename van het aantal besmettingen. Omdat er niet meer regelmatig getest wordt, is er geen enkele betrouwbare informatie beschikbaar over het werkelijke aantal besmettingen. Ook de bezettingsgraad van de ziekenhuizen is niet gekend, maar wellicht valt een verzadiging van de gezondheidsdiensten te verwachten.

U wordt eraan herinnerd dat u de instructies van de plaatselijke autoriteiten moet opvolgen. In geval van moeilijkheden neemt u contact op met de Belgische Ambassade of het Consulaat-Generaal bevoegd voor de plaats waar u zich bevindt wanneer het probleem voorkomt (cf.  Rechtsgebieden | België in China (belgium.be)

Internationaal (reizen naar China)

Voor vertrek

Informatie over visa vindt u terug op de website van de Chinese Ambassade te Brussel.

Het blijft noodzakelijk om een negatief testresultaat voor te leggen van een PCR-test die maximaal 48 uur voor vertrek naar China is afgenomen. Ook moet u een Health Declaration voor China Customs invullen. Meer informatie vindt u op de website van de Chinese Ambassade.

Voor passagiers met een voorgeschiedenis van covidinfectie, passagiers met verdachte symptomen en passagiers met nauw contact met een covidpositief geval zijn er sinds 15 november 2022 geen extra voorwaarden meer.

Bij aankomst

De Chinese autoriteiten hebben aangekondigd dat er geen PCR-tests meer worden afgenomen en dat er geen quarantaine meer wordt opgelegd bij aankomst in China. Er is op dit moment echter geen informatie beschikbaar over de mogelijke gevolgen van informatie die u invult in de Health Declaration die de autoriteiten eventueel als problematisch kunnen beschouwen.

In het uitzonderlijke geval dat alsnog een quarantaine zou worden opgelegd, is het belangrijk te weten dat de omstandigheden en de hygiëne in deze quarantainehotels naar westerse normen vaak ondermaats zijn, en dat leden van hetzelfde gezin (vanaf de leeftijd van 14 jaar) van elkaar kunnen worden gescheiden. De wifiverbinding is vaak erg slecht en de communicatie met het hotelpersoneel kan doorgaans enkel in het Chinees, waarbij het gebruik van vertaalapps essentieel is. Personen in quarantaine hebben vaak geen keuze wat betreft de maaltijden en er is vaak geen koelkast op de kamer. wat problematisch kan zijn als u voedsel en/of medicijnen wenst mee te brengen.

Tijdens de quarantaine is geen persoonlijke medische hulp (bijvoorbeeld bezoek van een arts) mogelijk, behalve in principe in geval van nood. In dat geval wordt men in closed loop naar het ziekenhuis geëvacueerd. Toch kan zelfs in geval van nood een snelle interventie niet worden gegarandeerd.

Het wordt sterk afgeraden om documenten in het Chinees te ondertekenen die u niet begrijpt. Gebruik hiervoor steeds een vertaalprogramma.

Betalen met een buitenlandse kredietkaart blijkt vaak niet mogelijk. Voorzie voldoende yuan in cash om de eerste uitgaven te dekken.

Houd er rekening mee dat in een dergelijk scenario de ambassade/het consulaat geen invloed kan uitoefenen op de beslissing van de plaatselijke autoriteiten over de toewijzing van de hospitalisatie- of quarantainevoorzieningen en de voorwaarden waaronder deze verblijven moeten worden uitgevoerd.

De beslissing om naar China te reizen en zich dus te onderwerpen aan de voorwaarden ingesteld door de Chinese autoriteiten is een persoonlijke keuze en de verantwoordelijkheid van elke individuele reiziger.

Wij raden u ten zeerste aan met al het bovenstaande rekening te houden bij het plannen van uw reis naar China.

Binnenlands (reizen binnen China)

Reizen binnen China is sinds het afschaffen van het zerocovidbeleid gemakkelijker geworden. Temperatuurcontroles kunnen nog steeds worden opgelegd (luchthavens en stations, toegang tot gebouwen, winkels, openbaar vervoer, openbare plaatsen ...). Hoewel de  health kit (QR-gezondheidscode) niet meer verplicht is blijft het mogelijk dat de Chinese autoriteiten aan reizigers vragen om een health kit, die verschilt van provincie tot provincie, vanuit Chinese apps op de mobiele telefoon te downloaden. Een mondmasker dragen blijft verplicht.

Macau is vanuit het vasteland opnieuw toegankelijk zonder voorlegging van een negatief testresultaat. Het bureaucratische registratieproces aan de grensovergang duurt in de huidige omstandigheden gemakkelijk een uur.

De grens met Hong Kong wordt geleidelijk opnieuw geopend. Momenteel mogen dagelijks 60.000 personen vanuit mainland China de grens met HK oversteken. Online registratie vooraf is verplicht en de plaatsen worden toegekend op first come, first served basis. Voorlegging van een negatief testresultaat van maximaal 48u is vereist, net als het invullen van een Health Declaration Form voor China Customs.

Voor specifieke informatie over de situatie in Hong Kong en Macau, nodigen wij u uit het reisadvies van het Consulaat-generaal in Hong Kong te raadplegen.

De situatie evolueert voortdurend en veranderingen kunnen snel zonder voorafgaande boodschap worden geïmplementeerd.

U kan het laatste nieuws volgen op de website van de National Health Commission