Reizen naar China: Reisadvies

Reist u naar China? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in China

Laatste updates en informatie over COVID-19 in China.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Visumvrijstelling en digitale betalingen in China

Sinds 14 maart 2024 kunnen houders van een Belgisch paspoort tot 15 dagen (14 nachten) visumvrij naar China reizen. Deze maatregel zal in voege zijn tot eind 2025. Aan het einde van deze periode zullen de Chinese autoriteiten beslissen om deze maatregel al dan niet te verlengen.

Opgelet: het betreft enkel korte termijn-reizen met betrekking tot toerisme, business, vrienden- en familiebezoek en transit (zie de website van de Chinese Ambassade in Brussel: Notice of Visa Exemption Policy for Belgian Citizens). Reizigers zullen in principe gevraagd worden een transportticket voor te leggen waaruit blijkt dat u China binnen deze termijn zal verlaten. Ze kunnen eveneens gevraagd worden aan te tonen dat hun verblijf gelinkt is aan één van bovenvermelde categorieën.

Reizigers die niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen, dienen nog steeds over een geldig visum voor China te beschikken. Daarnaast kunnen bepaalde categorieën zakenreizen van maximaal 15 dagen nog steeds visumplichtig zijn.

De Chinese autoriteiten hebben een lijst met FAQ omtrent de visumvrijstelling gepubliceerd.

Voor voorwaarden en extra informatie kan u terecht bij het Chinese Visa Application Service Center Brussels.

Gezien internationale betaalkaarten slechts beperkt gebruikt kunnen worden en betalingen met cashgeld sinds de covid pandemie minder courant zijn, hebben de Chinese autoriteiten een compacte gids uitgebracht omtrent digitale betalingen.

Risico op tyfoons - Voorzichtigheid geboden

In de zomer en de herfst worden de kusten van China regelmatig getroffen door tyfoons. De stormen gaan gepaard met hevige wind en regenval en kunnen zware gevolgen hebben tot ver landinwaarts. Toeristische bezienswaardigheden worden tijdelijk gesloten en het openbaar vervoer in betrokken regio’s wordt tijdelijk opgeschort. Indien u zich in betrokken regio’s bevindt, raden wij aan waakzaam te blijven en de instructies van de lokale autoriteiten nauw op te volgen.

In geval van nood, kan u naargelang de jurisdictie waar u zich bevindt, steeds terecht op het noodnummer van de Ambassade of het Consulaat-generaal en dit 24u/7d.

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Internationaal (reizen naar China)

Voor vertrek

Reizigers die China willen bezoeken, hoeven niet langer een PCR- of antigeentest uit te voeren. Sinds 1 november is het ook niet langer nodig een douaneverklaring (customs declaration) in te vullen.

Indien passagiers ziektesymptomen vertonen (koorts, zware hoest, etc.) dienen zij dit te melden aan de douanecontrole waarna zij vervolgens onderworpen kunnen worden aan medische onderzoeken en uitzonderlijk een quarantaine.

Informatie over visa vindt u terug op de website van de Chinese Ambassade te Brussel.

Bij aankomst

Het wordt sterk afgeraden om documenten in het Chinees te ondertekenen die u niet begrijpt. Gebruik hiervoor steeds een vertaalprogramma.

Binnenlands (reizen binnen China)

U kan het laatste nieuws over de gezondheidssituatie volgen op de website van de National Health Commission.

Voor informatie over de situatie in Hong Kong en Macau, nodigen wij u uit het reisadvies voor Hong Kong (SAR) te raadplegen.

Lokale maatregelen

Ondergaat u momenteel een medische behandeling of heeft u een chronische aandoening? Neem dan veiligheidshalve voldoende medicatie mee. Raadpleeg echter eveneens de website van de Chinese Ambassade in Brussel om u ervan te vergewissen dat deze medicijnen in China niet verboden zijn.

U wordt eraan herinnerd dat u de instructies van de plaatselijke autoriteiten moet opvolgen. In geval van moeilijkheden neemt u contact op met de Belgische Ambassade of het Consulaat-Generaal bevoegd voor de plaats waar u zich bevindt wanneer het probleem voorkomt.