Reizen naar China: Reisadvies

Reist u naar China? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in China

Laatste updates en informatie over COVID-19 in China.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Risico op tyfoons - Voorzichtigheid geboden

In de zomer worden de kusten van China regelmatig getroffen door tyfoons. De stormen gaan gepaard met hevige wind en regenval en kunnen zware gevolgen hebben tot ver landinwaarts. Toeristische bezienswaardigheden worden tijdelijk gesloten en het openbaar vervoer in betrokken regio’s wordt tijdelijk opgeschort. Indien u zich in betrokken regio’s bevindt, raden wij aan waakzaam te blijven en de instructies van de lokale autoriteiten nauw op te volgen.

In geval van nood, kan u naargelang de jurisdictie waar u zich bevindt, steeds terecht op het noodnummer van de Ambassade of het Consulaat-generaal en dit 24/7.

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Internationaal (reizen naar China)

Voor vertrek

Vanaf 30 augustus 2023 hoeven reizigers die China willen bezoeken niet langer een PCR- of antigeentest uit te voeren en de bijbehorende onderdelen van het douanegezondheidsverklaringformulier in te vullen voordat ze aan boord gaan. Het invullen van deze verklaring blijft echter wel verplicht. Meer informatie vindt u op de website van de Chinese Ambassade.

Informatie over visa vindt u terug op de website van de Chinese Ambassade te Brussel.

Bij aankomst

Bij aankomst in China worden er in principe geen PCR-testen meer afgenomen en wordt geen quarantaine meer opgelegd. In de praktijk stellen we vast dat er af en toe toch steekproefsgewijs testen worden afgenomen. Een positief resultaat bij deze test zou echter niet tot hospitalisatie of verplichte quarantaine leiden.

Het wordt sterk afgeraden om documenten in het Chinees te ondertekenen die u niet begrijpt. Gebruik hiervoor steeds een vertaalprogramma.

Binnenlands (reizen binnen China)

U kan het laatste nieuws omtrent de gezondheidssituatie volgen op de website van de National Health Commission

Voor informatie over de situatie in Hong Kong en Macau, nodigen wij u uit het reisadvies voor Hong Kong (SAR) te raadplegen.

Lokale maatregelen

Zo goed als alle COVID-19-maatregelen binnen China zijn opgeheven. Hoewel het dragen van een mondmasker in China nog steeds gangbaar is, is het niet langer verplicht, op enkele locaties na (rust- en ziekenhuizen, kinderopvang...). Mondmaskers vindt u gemakkelijk in lokale winkels.

Ondergaat u momenteel een medische behandeling of heeft u een chronische aandoening? Neem dan veiligheidshalve voldoende medicatie mee. Raadpleeg echter eveneens de website van de Chinese Ambassade in Brussel om u ervan te vergewissen dat deze medicijnen in China niet verboden zijn.

U wordt eraan herinnerd dat u de instructies van de plaatselijke autoriteiten moet opvolgen. In geval van moeilijkheden neemt u contact op met de Belgische Ambassade of het Consulaat-Generaal bevoegd voor de plaats waar u zich bevindt wanneer het probleem voorkomt.