Reizen naar China: Reisadvies

Reist u naar China? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in China

Laatste updates en informatie over COVID-19 in China.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen naar China worden afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus
  • Ook nu de rest van de wereld met COVID-19 samen leeft, hanteert China nog steeds een strikt zero-COVID beleid. Het is dan ook aangeraden de nodige voorzorgmaatregelen te nemen om het risico op besmetting maximaal uit de weg te gaan.


COVID-19: lockdown van Chinese steden

Houd er rekening mee dat steden plots onder volledige lockdown kunnen geplaatst worden in geval er besmettingen worden vastgesteld. De bevolking van deze steden wordt massaal getest en het lucht- en treinverkeer van en naar deze steden raakt dan ernstig verstoord waardoor doorreizen naar de eindbestemming vaak niet mogelijk is. Personen die in een getroffen stad aanwezig zijn (of er hun quarantaine uitzitten) lopen het risico dat hun verblijf (of quarantaine) voor onbepaalde duur verlengd zal worden.

Als u van plan bent naar China te reizen dan raden we u aan om u goed te informeren over de situatie in de stad of regio waar u naartoe gaat.

U wordt eraan herinnerd dat u de instructies van uw plaatselijke autoriteit moet opvolgen. In geval van moeilijkheden, vooral als u positief test op COVID-19, neemt u contact op met de/het Belgische Ambassade/Consulaat-Generaal.

Op de homepage van de website van de Belgische diplomatieke en consulaire posten in China (https://china.diplomatie.belgium.be/nl) vindt u de brieven die gedurende de lockdown van april-mei in Shanghai werden verzonden naar Belgen die bekend zijn bij het Consulaat-Generaal van België in Shanghai. Deze berichten bevatten informatie en adviezen die nog nuttig kunnen zijn.  


Internationaal (reizen naar China)

Voor vertrek

Info over visa kan teruggevonden op de website van de Chinese Ambassade te Brussel via volgende link: http://be.china-embassy.gov.cn/eng/lsfw/qzhz/

Voor vertrek dienen alle reizigers verschillende testen af te leggen. Lees aandachtig alle specificaties over deze testen op de website van de Chinese Ambassade

De negatieve testresultaten moeten door de passagiers geüpload worden om de verplichte  HDC QR-code van de Chinese Ambassade te bekomen, nodig bij het inchecken. Reizigers zonder HDC QR-code zullen niet toegelaten worden aan boord.

Voor passagiers met een voorgeschiedenis van COVID-19-infectie, een voorgeschiedenis van close-contact of met verdachte symptomen gelden er bijkomende voorwaarden zoals extra tests, voorafgaande quarantaine en zelf-monitoring.

Opgelet: bij een voorgeschiedenis van COVID-19 loopt u mogelijk het risico om bij aankomst aan nieuwe testen onderworpen te worden en zelfs verplicht gehospitaliseerd te worden.

Alle details over de testen en andere voorwaarden tot het bekomen van de HDC QR-code kunnen teruggevonden via deze link.


Bij aankomst: verplichte testen en quarantaine

De meeste internationale vluchten naar Peking worden omgeleid naar luchthavens in andere steden. Internationale vluchten naar andere steden worden in principe niet omgeleid maar kunnen alsnog omgeleid worden omwille van de sanitaire situatie in de plaats van bestemming.

Na aankomst op de luchthaven zullen reizigers allemaal onderworpen worden aan gezondheidscontroles en COVID-19-testen. Daarna volgt een verplichte quarantaine die volbracht dient te worden in de stad van eerste binnenkomst, in een door de Chinese autoriteiten aangeduid hotel en op eigen kosten. Betalen met een buitenlandse creditkaart blijkt vaak niet mogelijk. De duur en de voorwaarden van de quarantaine worden bepaald door de Chinese autoriteiten en kunnen van plaats tot plaats variëren.

Tijdens en op het einde van de quarantaine worden verschillende COVID-19-testen afgenomen (PCR, bloedafname en mogelijk ook radiografie van de longen en/of anale swabs, ...). Pas nadat de quarantaine van negatief geteste passagiers afgelopen is, mogen ze hun reis naar hun eindbestemming voortzetten (op eigen kosten).

De omstandigheden en de hygiëne in deze quarantainehotels zijn vaak ondermaats, leden van hetzelfde gezin worden (vanaf de leeftijd van 14 jaar) van elkaar gescheiden. De WIFI-verbinding is vaak erg slecht en de communicatie met het hotelpersoneel kan doorgaans enkel in het Chinees. Personen in quarantaine hebben vaak geen keuze wat betreft de maaltijden en er is vaak geen koelkast op de kamer. Hou hiermee rekening als u voedsel en/of medicijnen wenst mee te brengen.

Het wordt sterk afgeraden om documenten in het Chinees te ondertekenen die u niet begrijpt. Gebruik hiervoor steeds een vertaalprogramma.

Passagiers die positief testen op COVID-19  zullen verplicht gehospitaliseerd worden. Leden van hetzelfde gezin (met inbegrip van jonge kinderen) kunnen van elkaar gescheiden worden gedurende de gehele duur van de hospitalisatie. 

De omstandigheden tijdens de hospitalisatie zijn niet altijd goed. De netheid is vaak twijfelachtig en basisbenodigdheden zoals zeep, toiletpapier, ontsmettingsmiddel enz. worden niet voorzien. Zorg dat u een kleine tas ter voorbereiding heeft met basisbenodigdheden (en eventuele medicatie) zodat u deze snel met u mee kan nemen. Pas nadat men verschillende opeenvolgende keren negatief test, mag men het ziekenhuis verlaten om (opnieuw) aan de quarantaine te beginnen, mits verdere medische opvolging. Hospitalisatie kan meerdere maanden in beslag nemen – met mogelijke psychologische impact als gevolg.   

Houd er rekening mee dat de ambassade/het consulaat geen invloed kan uitoefenen op de beslissing van de plaatselijke autoriteiten betreffende de toewijzing van de hospitalisatie- of quarantainevoorzieningen en de voorwaarden waaronder deze verblijven moeten worden uitgevoerd.

De beslissing om naar China te reizen en zich dus te onderwerpen aan de voorwaarden ingesteld door de Chinese autoriteiten is een persoonlijke keuze en de verantwoordelijkheid van elke individuele reiziger.

Wij raden u ten zeerste aan met al het bovenstaande rekening te houden bij het plannen van uw reis naar China.

 

Binnenlands (reizen binnen China)

Iedereen die momenteel binnen China reist, kan zich verwachten aan systematische controles in het kader van de bestrijding van COVID-19.

Voor verplaatsingen is het doorgaans nodig een negatieve Covid-test voor te leggen. Mogelijks dient er quarantaine verricht te worden bij aankomst en/of retour. Informeer u voor vertrek.  

Algemeen is het belangrijk om de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet te respecteren. Personen die de opgelegde controles en maatregelen niet respecteren, kunnen wettelijk vervolgd worden.

De toestand blijft voortdurend evolueren en kan zonder voorafgaande aankondigingen snel wijzigen.

Een mondmasker dragen blijft verplicht.  

Buurlanden hebben hun grensovergangen tijdelijk gesloten. Ook de grensovergangen met Hong Kong zijn getroffen.

Als u vanuit China reist, neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij of de Ambassade/het Consulaat van het land van bestemming.  

Op deze website van de National Health Commission kan u het laatste nieuws volgen.

Voor specifieke informatie over de situatie in Hong Kong verwijzen we naar deze site Hong Kong SAR.