Reizen naar Colombia: Reisadvies

Reist u naar Colombia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Colombia

Informatie over klimaat en rampen in Colombia.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Natuurrampen

Gedurende regenseizoenen kunnen overstromingen en grondverzakkingen voorkomen in bepaalde regio´s van het land. Omwille van het “La Niña”-verschijnsel en klimaatverandering, vinden zware regens plaats in een groot deel van het land.

Een middelmatig tot hoog risico op aardbevingen beslaat een groot deel van het grondgebied (de omgeving van de bergketens van de Cordillera en langs de kust van de Stille Oceaan, maar ook in het Caribisch gebied). Elk jaar vinden vele aardbevingen met een kracht hoger dan 4 op de Schaal van Richter voor. U kan berichtgeving hierover volgen via de twitteraccount van het Colombiaanse Geologisch Instituut: @sgcol

Indien een aardbeving zich voordoet: volg de berichten in de media en de instructies van de plaatselijke overheden (alcaldía).


Meteorologische problemen

In Colombia verschilt het weer en de temperatuur sterk naargelang hoogte en ligging:

  • In de bergen (bijvoorbeeld in Bogota op 2700 m) schommelt de temperatuur tussen 12°C en 15°C;
  • Op 1500m hoogte (koffiestreek) blijft de temperatuur rond 22°C;
  • Aan de kust gaat de gemiddelde temperatuur van 28°C tot 35°C met een hoge vochtigheid.

Het is sterk aangeraden de webpagina van het Colombiaanse Meteorologisch Instituut (IDEAM),of de lokale autoriteiten te raadplegen voordat u plannen maakt voor een reis. U kan de berichten van IDEAM op Twitter volgen via @IDEAMColombia.

Indien tijdens uw verblijf een (natuur)ramp of onvoorziene gebeurtenis plaats vindt, licht uw familie zo spoedig mogelijk in over uw toestand. Indien communicatie met het buitenland niet meer mogelijk is, kan u zich wenden tot de Belgische ambassade of het consulaat.